Ексклюзиви
середа, 11 березня 2020 15:52

Шпигуна поїть, годуйте, надайте нічліг та інформуйте про наші плани

"Наш похід ще не почався, а привернув увагу всього світу. Уявіть, якщо з кожного із 700 тисяч сіл і містечок в Індії по 10 чоловіків підуть добувати сіль, незважаючи на заборону. Що тоді чинитиме влада? Навіть найгірший диктатор, якого можете уявити, не переможе такої кількості сміливців. Я хочу, щоб ви зібрали всю свою мужність і приготувалися до довгої і важкої боротьби. Я або дійду до мети, або не повернуся. Це наша остання битва", – каже індійський філософ 59-річний Магатма Ґанді 12 березня 1930-го перед групою прихильників у місті Ахмад­абад на заході країни.

О 6:30 із 79 людьми залишає місто. Йде до узбережжя Аравійського моря, за 280 км. Там індуси споконвіку видобувають сіль. Зішкрябують її з каменів після випаровування морської води. Використовують для своїх потреб і продають в інші країни.

Британський уряд хоче встановити монополію на видобування і продаж солі. Запроваджує податок 4 тис. рупій – понад $1,8 тис. При тому, що селянська родина живе на півдолара в день. Сотні тисяч людей втрачають заробіток. Випарювати сіль для власних потреб забороняють. За це кидають за ґрати на шість місяців.

Махатма Ґанді у Лондоні отримав юридичну освіту. В Індії проповідує ненасильницький опір британській владі задля здобуття незалежності Індії. Після заборони на видобуток солі очолює сатьяграху – мирну ходу.

Автор: medium.com
  Махатма Ґанді (в центрі без головного убору) вирушив у Соляний похід 12 березня 1930 року із 79 послушниками монастиря, де він навчав духовних практик. Одягнули білий одяг і всю дорогу молилися. За 24 дні до них долучилися 50 тисяч людей
Махатма Ґанді (в центрі без головного убору) вирушив у Соляний похід 12 березня 1930 року із 79 послушниками монастиря, де він навчав духовних практик. Одягнули білий одяг і всю дорогу молилися. За 24 дні до них долучилися 50 тисяч людей

Люди повідомляють, що до них долучився агент таємної поліції.

– Поставтеся до шпигуна з усією гостинністю – поїть, годуйте, дайте нічліг та інфор­муй­­те про наші плани, – розпоряджається лідер.

Зупиняються в кожному селі. Влаштовують мітинги, закликаючи підтримати компанію непокори. За день проходять по 20 кілометрів. Люди зустрічають паломників привітно. Будинки прикрашають квітами. Поливають дорогу водою і посипають листям – щоб легше було йти. Стають на коліна вздовж шляху і моляться.

Щодня Ґанді прокидається о четвертій ранку, молиться, виступає перед селянами, пише статті, відповідає на листи і дає інтерв'ю. Усім заявляє, що не повернеться у свій храм, доки не скасують податок на сіль.

"Він був паломником, який шукав істини. Спокійний, умиротворений, рішучий і безстрашний. Знав, що його пошук триватиме за будь-яких обставин", – згадував близький друг Джавахарлал Неру.

Увечері 5 квітня хода дістається прибережного містечка Данді. До неї дорогою долучилися 50 тисяч людей. Всю ніч вони моляться, а вранці підходять до моря. Махатма занурюється у воду, щоб помитися. Повертаючись на берег, збирає шматки солі, оббитої з каміння хвилями.

– Цим я підриваю основи Британської імперії, – каже.

Люди роблять так само. Збирають сіль і повертаються додому. Набирають воду, щоб випарювати. За кілька днів чутка про вчинок Ґанді шириться країною. Соляний закон порушують п'ять мільйонів індійців. Американські газети пишуть про початок "повстання без зброї".

Оголошують про акцію непокори. У великих містах відбуваються багатотисячні демонстрації під гаслами за незалежну Індію. Тисячі службовців звільняються. Паралізують торгівлю англійськими товарами, іноземні фірми й банки не працюють.

У ніч на 5 травня 1930-го поліція арештовує Ґанді і 60 тисяч протестувальників. На знак солідарності із затриманими страйкують робітники текстильних і джутових фабрик, залізничники. Закривають пошту і телеграф, державні установи й навчальні заклади.

Щоб припинити заворушення, лідера Індії звільняють. 5 березня 1931 року в Делі Махатма Ґанді та віцекороль Індії Едвард Ірвін підписують пакт, що завершує соляну сатьяграху. Дозволяють збирати сіль для власних потреб жителям узбережжя, політичних в'язнів випускають. Акції громадянської непокори припиняються. Влада обіцяє розглянути питання незалежності країни.

Автор: curynews.com
  Британська королева 38-річна Єлизавета II зустрілася з жителями Островів Кука поблизу Нової Зеландії 16 березня 1965-го. Люди вийшли до неї у традиційних костюмах. До ХІХ ст. тубільці були канібалами. З'їдали серця військовополонених і ворогів. Вірили, що так отримують додаткову силу
Британська королева 38-річна Єлизавета II зустрілася з жителями Островів Кука поблизу Нової Зеландії 16 березня 1965-го. Люди вийшли до неї у традиційних костюмах. До ХІХ ст. тубільці були канібалами. З'їдали серця військовополонених і ворогів. Вірили, що так отримують додаткову силу

Пісню "Ще не вмерла України" вперше виконали 10 березня 1865-го в готелі "Під провидінням" у Перемишлі – тепер територія Польщі. Там проходив концерт з нагоди четвертих роковин смерті Тараса Шевченка. Слова написав у Києві 1862-го громадський діяч Павло Чубинський. На музику їх поклав композитор і священник із Галичини Михайло Вербицький. Він побачив текст у журналі "Мета".

12 березня 1241-го монгольське військо захопило Верецький перевал у Карпатах – зараз на межі Львівської та Закарпатської областей. 70-тисячна орда хана Батия прямувала до Угорщини. На своєму шляху пограбували і спустошили сотні сіл, спалили Ужгород та Мукачево. Потім розбили військо угорців. За рік дісталися Адріатичного моря, де завершили Східний похід.

15 березня 1493 року з Центральної Америки в Іспанію повернувся мореплавець 42-літній Христофор Колумб. Шукав альтернативний шлях до Індії та Китаю. Замість відомого маршруту навколо Африки подався на захід. За два місяці дістався Багамських островів. Відвідав Кубу та Гаїті. Вважав їх берегами Східної Азії. Повернувшись, повідомив іспанського короля про досягнення мети. До кінця життя не знав, що побував біля іншого континенту.

23 рани завдали кинджалами восьмеро змовників римському диктатору 56-літньому Гаю Юлію Цезарю 15 березня 44 року до н. е. Помер від втрати крові в Римі. Заколотники були незадоволені узурпацією влади. Після вбивства почалася громадянська війна

"Містер Вотсон, зайдіть. Ви мені потрібні", –

каже в слухавку американський винахідник 29-річний Александр Ґрехем Белл своєму помічникові, який перебуває в іншій кімнаті його бостонської квартири 10 березня 1876-го. Так відбулася перша телефонна розмова. За три дні до цього інженер запатентував апарат для передавання звуків на відстань. За його допомогою зумів перетворити звуковий сигнал на аналоговий електричний. Назвав телефоном від грецьких слів "теле" – "далеко" і "фоно" – "звук"

Зараз ви читаєте новину «Шпигуна поїть, годуйте, надайте нічліг та інформуйте про наші плани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути