У людей, які пропускають сніданок та їдять перед сном, збільшується ризик смерті від серцевого нападу. Такі висновки зробили вчені Державного університету в Сан-Пауло, Бразилія.
У дослідженні брали участь 113 пацієнтів середнім віком 60 років, яким діагностували інфаркт міокарда, повідомляє MedicalXpress.
Вони пройшли опитування, під час якого вказали, коли снідали та вечеряли. Зранку не їли 58% добровольців, пізно вечеряли 51%, обидві звички були у 41%. У людей із обома особливостями харчування ризик смерті, повторного інфаркту та стенокардії був в 4-5 разів вище протягом 30 днів після виписки з лікарні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали смачні сніданки, якими замінюють вівсянку
За словами вчених, правильне харчування є ефективним способом поліпшення прогнозу подальшого стану хворого. Перерва між прийомом їжі та сном повинна бути не менше 2 год., а сніданок — складатися з молочних продуктів, вуглеводів і фруктів, складаючи 15-35% загальної кількості калорій, які необхідно вжити за день.
"Сови" мають більш високий ризик передчасної смерті, ніж "жайворонки". У дослідженні науковців брали участь 433 тис. осіб. Їхній вік від 38 до 73 років. Піддослідних розділили на 4 хронотипи: ранковий, помірний ранковий, вечірній і помірно вечірній. За станом здоров'я добровольців стежили 6,5 років.
Коментарі