четвер, 30 березня 2017 15:24

З'ясували, чому українці відмовляються лікуватися

З'ясували, чому українці відмовляються лікуватися
Українці відмовляються лікуватися через дорогі препарати Фото: oda.zt.gov.ua

Українські вчені з'ясували, що кожен другий пацієнт в державі відмовляється від лікування або відкладає його через брак грошей. Про це стало відомо із дослідження, проведеного в рамках проекту USAID "(Без)коштовна медицина".

"Головною проблемою є висока вартість препаратів. Половина з пацієнтів скаржиться на підробки та неякісні ліки. 70% усіх опитаних людей, лікуються самі", - йдеться в дослідженні.

Згідно з отриманими результатами, половина пацієнтів вживали лише частину прописаних ліків з фінансових причин, а інша половина позичали гроші на лікування або продавали майно.

"Безкоштовна медицина в Україні – це міф. По факту кожен пацієнт платить двічі – у вигляді податків та під час візиту до лікаря. Тому українцям доводиться відмовлятися від лікування або вживати ліки, консультуючись у знайомих чи в інтернеті", – зазначила Ольга Стефанишина, директор БФ "Пацієнти України" .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ оприлюднило перелік безкоштовних ліків (список)

Також дослідження показало, що українці не довіряють лікарям. Медики лише в половині випадків пропонують пацієнтам дешевші та дорожчі ліки на вибір. Пацієнти щорічно витрачають 3 млрд грн на препарати, без яких можна було б обійтися.

"Медичні послуги в Україні повинні бути якісними й доступними для кожного пацієнта. Ми робимо все можливе, щоб реформа медицини стартувала вже в цьому році. З квітня 2017 року планується впровадження програми компенсації вартості ліків в аптеках. На це уряд виділить 500 млн гривень", – розповіла Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров'я .

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що 1 квітня відбудеться "велика подія у сфері охорони здоров'я українців". Тоді стартує урядова програма "Доступні ліки" для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували, чому українці відмовляються лікуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути