четвер, 14 березня 2019 15:48

Звички, які крадькома шкодять мозку

Звички, які крадькома шкодять мозку
З-поміж усіх органів мозок потребує найбільше енергії. Він забирає 20% обсягу всієї глюкози, що надходить в організм протягом дня. ФОТО: indiatimes.com

Дозволяти мозку час від часу відпочивати недостатньо. Важливо уникати факторів, які перешкоджають надходженню корисних йому речовин й прискорюють відмирання нервових клітин.

Звички, які ставлять здоров'я мозку під загрозу, назвав hhdresearch.

1. Ігнорування сніданку. За відсутності ранкового прийому їжі рівень глюкози в крові знижується, унаслідок чого мозок недоотримує необхідну йому енергію. Якщо так відбуватиметься регулярно, мозкові функції почнуть поступово згасати.

2. Відмова від повноцінного сну. Недосипання призводить до уповільнення роботи клітин мозку. Усього одної ночі без нормального сну достатньо, щоб реакції загальмувалися й погіршилася пам'ять.

3. Переїдання. Невгамовний голод може бути наслідком неправильного вибору їжі. За словами вчених, схильні до переїдання люди нерідко обирають продукти з надто малим вмістом необхідних організму вітамінів і мінералів. Нестача в їжі поживних речовин призводить до того, що мозок лишається "голодним", а тому за рахунок підвищеного апетиту змушує людину компенсувати відсутність потрібних йому елементів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-10 продуктів, які покращують роботу мозку

4. Куріння. Нікотин пошкоджує клітини мозку й знижує життєздатність тих його областей, які відповідають за дрібну й велику моторику, підтримання рівноваги й координацію рухів. На додачу через куріння потоншується мозкова кора, що виливається в погіршенні пам'яті, сприйняття й мовленнєвих навичок.

Відмова від куріння дозволяє частково відновити товщину кори. Однак навіть у тих, хто давно кинув курити, вона є тоншою, ніж у людей, які ніколи не мали такої звички.

5. Недостатнє споживання води. Зневоднення швидко позначається на стані мозку. Навіть декілька годин невтамованої спраги обертаються гальмуванням розумових процесів. Зокрема, погіршуються навички до вирішення проблем, гіршою стає концентрація уваги й координація рухів.

6. Любов до цукру. Регулярне зловживання цукром призводить до хронічного запалення клітин організму, яке перешкоджає мозкові отримувати достатньо необхідних йому поживних речовин. У результаті погіршуються розумові здібності й підвищується ризик розвитку слабоумства.

7. Життя в стресі. Короткочасний стрес підвищує активність мозку, тоді як хронічний мозкові клітини вбиває й призводить до зменшення об'єму префронтальної кори.

Раніше назвали ранкові звички, які можуть спаскудити день. Вони негативно позначаються на самопочутті й настрої, сприяють набору зайвої ваги й перешкоджають налаштуванню на трудовий день.

Зараз ви читаєте новину «Звички, які крадькома шкодять мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути