Є тісний зв'язок між споживаною їжею, самопочуттям і роботою мозку. Завдяки цьому певними продуктами можна підняти настрій і працездатність.
Але є й шкідливі, викликають втому та невдоволення. Це кава, цукор та червоне м'ясо. Надлишок кофеїну чи солодощів викликає звикання і відсутність чергової порції веде до різкого зниження настрою.
Про це детальніше розповіла дієтолог Світлана Фус у Фейсбук.
Також при надмірній кількості білка в харчуванні погіршується травлення, бо білок не встигає пройти перетравлення до кінця. У товстому кишечнику починають переважати процеси гниття. Це негативно позначається на всьому організмі, порушується робота нервової системи, печінки, нирок. Людина стає більш дратівливою, швидко стомлюється і погано спить.
"Наш настрій залежить від кількості триптофану. Ця незамінна амінокислота, вона бере участь в синтезі гормонів - серотоніну і мелатоніну. Серотонін покращує настрій і розслабляє, а мелатонін регулює цикли сну.Тому вибирайте продукти з високим вмістом цієї амінокислоти", - говорить спеціаліст.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як їсти солодощі без шкоди для фігури
Для підвищення настрою потрібно їсти такі продукти:
Морська риба (скумбрія, сьомга, оселедець), м'ясо птиці та м'ясо кролів, яйця, горіхи, бобові і цільнозернові крупи. Вони мають високий вміст триптофану та жирних кислот, які полегшують симптоми тривожності, підвищують гормони радості.
Свіжі та заморожені ягоди містять антиоксиданти, які підвищують стійкість до стресу. В них багато вітаміну C, який послаблює відчуття тривоги.
Молочні продукти. Продукти з правильним .співвідношенням вуглеводів і білків здатні привести рівень цукру в норму. Наприклад, несолодкий йогурт. На сніданок для підняття духу відмінно підійде твердий сир, домашній сир, так як вони містять багато триптофану.
Гіркий шоколад - відмінний природний антидепресант. Какао, що міститься в шоколаді сприяє виділенню серотоніну, який покращує настрій. Через високу калорійність, його можна їсти не більше 25 грамів на добу.
Коментарі