вівторок, 27 жовтня 2020 13:28

Жінки відчули себе товстими, а чоловіки жіночними - дослідили, як Covid вплинув на самооцінку

Жінки відчули себе товстими, а чоловіки жіночними - дослідили, як Covid вплинув на самооцінку
Як коронавірус вплинув на самооцінку. Фото: Психосома

Пандемія суттєво вплинула на самооцінку. Стрес супроводжує те, що чоловіки частіше прагнуть відчуття маскулінності, а жінки - бажання схуднути.

Це виявили дослідники британського Anglia Ruskin University. Роботу опублікували у журналі Personality and Individual Differences. Опитали 500 дорослих мешканців Великої Британії, середній вік становив 34 роки.

Учасники оцінювали тривогу, яка з'явилася через пандемію, за 7-бальною шкалою та розповідали, як Covid-19 вплинув на їхнє життя.

"Наші дослідження показують, що, окрім самого вірусу, пандемія може викликати ріст проблем із оцінкою власного тіла. Додаткові тривога і стрес, пов'язані з коронавірусом, зменшили наші захисні механізми, які ми зазвичай використовуємо, щоби допомогти собі справитися з негативними думками, - зазначає автор дослідження, професор соціальної психології Вірен Свамі.

Негативний образ тіла – одна із головних причин розладу кишкового тракту, через який можуть виникати, наприклад, анорексія і булемія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Менеджери європейських компаній розповіли, як хочуть працювати після пандемії

"На початку весняного періоду ізоляції збільшився час перебування біля екранів, а це означає, що ми з більшою вірогідністю мали можливість бачити приклади ідеального худого тіла або атлетики через ЗМІ і гаджети, в той час як зниження фізичної активності вплинуло на негативні думки про нашу власну форму й вагу, - пояснює науковець.

В часи ізоляції жінки, можливо, відчували більший тиск, щоби відповідати традиційним жіночим ролям і нормам, а повідомлення про самопокращення в ізоляції у декого привели до того, що жінки відчували незадоволення власним тілом і мали величезне бажання його виправити. Такі самі результати стосуються і чоловіків, коли стрес і тривога впливають на ставлення чоловіків до свого тіла, особливо з точки зору ідеалів чоловічого тіла".

Робота над дослідженням триває. Пізнішими наслідками може проявлятися зміна поведінки, яка призводить до самотності.

Ефективність закриття шкіл у боротьбі з пандемією коронавірусу оцінила ВООЗ.

Зараз ви читаєте новину «Жінки відчули себе товстими, а чоловіки жіночними - дослідили, як Covid вплинув на самооцінку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути