Щодня вживаючи 1-2 склянки смузі замість сніданку, обіду або вечері, ви не тільки зміцните здоров'я, очистите кишечник і налагодите роботу травного тракту, але й позбавитеся від зайвих сантиметрів на талії та стегнах.
Однак пам'ятайте, що смузі - це не сік і не вода, розбавлена фруктовими складовими. Це їжа, хоч і в рідкому вигляді. Тому важливо дотримуватися кількох простих правил, щоб ця їжа була корисною і смачною.
Правила приготування і вживання смузі
1. Склад смузі
Рідина: вода, зелений чай або рослинне молоко (горіхове, кокосове, мигдальне). Дехто використовує натуральний йогурт без цукру і всіляких добавок, але "натуральність" покупного продукту викликає великі сумніви.
Зелень: листя салату або шпинат найбільш нейтральні за смаком, щавель додасть пікантну кислинку, м'ята, петрушка і кріп зроблять коктейль ароматним.
Фрукти та ягоди додавайте на свій розсуд.
Якщо Ви замінюєте смузі один із прийомів їжі (особливо сніданок або обід), можете додати в напій насіння соняшнику, льону або чіа, кунжут, вівсяні пластівці.
А ось при приготуванні смузі від використання молока (козячого або коров'ячого), цукру, пакетованих соків і всіляких сиропів варто відмовитися. Підсолодіть смузі медом, фініками, курагою, бананом. Якщо ж напій вийшов занадто солодким, додайте в нього свіжовичавлений сік лимона або лайма.
2. Консистенція смузі
Смузі повинен бути в міру густим і нагадувати за консистенцією йогурт (правильно приготований смузі можна не тільки пити, а й їсти ложкою). Ще одна важлива умова - однорідність структури: смузі не повинен містити неперетертих шматочків фруктів, овочів або зелені. Якщо хочете надати коктейлю кремової консистенції, використовуйте банани або авокадо.
3. Колір смузі
Будь-яка їжа (і смузі не виняток) повинна приносити нам не тільки смакове, а й естетичне задоволення. Пам'ятайте про поєднання кольорів при змішуванні інгредієнтів для смузі: так, малина або суниця зі шпинатом дадуть непривабливий коричневий колір, який може звести апетит на "ні".
4. Температура смузі
Теплий смузі не має нічого спільного із смачним коктейлем. Інша справа - холодний, але не крижаний напій. Оскільки при перетиранні блендер нагрівається, рекомендуємо використовувати для приготування смузі воду з холодильника або 2-3 кубики льоду. Прохолодним зроблять коктейль заморожені ягоди, фрукти або овочі.
5. Час вживання смузі
Якщо хочете підбадьоритися і зарядитися енергією на цілий день - пийте смузі вранці. Якщо худнете, почніть ранок зі склянки лимонної води, яка запустить обмінні процеси, а через 30 хвилин насолоджуйтеся свіжоприготовленим смузі; смузі із солодкими фруктами вживайте в першій половині дня, а ввечері віддавайте перевагу більш кислим коктейлям. І ще одне важливе правило: смузі бажано випивати протягом трьох годин після приготування. Максимальний термін зберігання коктейлю в холодильнику становить одну добу.
Рецепти приготування зелених детокс-смузі
Смузі з ківі, бананом і шпинатом
Інгредієнти: шпинат - 1 пучок, ківі - 1 шт., банан - 1 шт., вода - 150 мл. Добавки: насіння соняшнику або горіхи.
Приготування:
Ківі і банан очистіть від шкірки і наріжте на шматочки.
Шпинат ретельно вимийте і висушіть за допомогою паперового рушника. Видаліть стебла, а листя порвіть руками.
Завантажте всі інгредієнти в блендер, додайте воду і подрібніть складові до однорідної консистенції.
Такий смачний, ситний і корисний напій не тільки підбадьорить з ранку, а й надовго зарядить організм енергією, завдяки вітамінам і мінералам. Шпинат очистить від токсинів, банан додасть напою поживності, а ківі допоможе спалити зайві жири.
Смузі з огірком і авокадо
Інгредієнти: авокадо - 1 шт., огірок - 1 шт, петрушка - ½ пучка, сіль - за смаком, вода - 1 ст.
Приготування:
Огірок очистіть від шкірки і наріжте кубиками.
Авокадо також очистіть від шкірки, видаліть кісточку і наріжте.
Петрушку ретельно вимийте і висушіть, а стебла видаліть.
Завантажте в блендер і подрібніть всі інгредієнти.
Додайте сіль.
Цей живильний, але разом з тим освіжаючий смузі - відмінний варіант для сніданку, оскільки надовго вгамує почуття голоду, але при цьому не залишить після себе відчуття тяжкості в шлунку. Крім того, обидва продукти вкрай корисні для серцево-судинної системи, а огірок має легкий сечогінний ефект, що сприяє процесу схуднення. Петрушка підвищить вміст вітаміну С в організмі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продукти, які не можна тримати в холодильнику
Смузі з авокадо, огірком, яблуком та імбирем
Приготування:
Корінь імбиру, фрукти і овочі очистіть від шкірки і наріжте шматочками.
Подрібніть в блендері всі складові, додавши при цьому стакан води.
Такий смузі може замінити не тільки сніданок, але й обід завдяки високому вмісту в авокадо корисних мононасичених жирів. Зелене яблуко і імбир - прекрасні стимулятори імунітету, а огірок - джерело клітковини, м'яко очищає кишечник.
Смузі з яблуком, шпинатом і селерою
Інгредієнти: шпинат - 1 невеликий пучок, зелене яблуко - 1 шт., селера - ½ стебла, мед - 1 ч.л., вода - 150 мл.
Приготування:
Яблуко очистіть від шкірки і поріжте на шматочки.
Селеру ретельно вимийте і теж наріжте.
Шпинат вимийте, висушіть за допомогою паперового рушника і порвіть руками.
Подрібніть всі складові в блендері з додаванням води і меду.
Цей потужний очисний смузі - справжнє джерело вітамінів. Вживаючи його щодня, вже через тиждень ви відчуєте легкість в тілі, а через 2 тижні станете стрункішими мінімум на 1 кг без виснажливих дієт.
Смузі з грейпфрутом і брокколі
Інгредієнти: грейпфрут - 1 шт., брокколі - 4 суцвіття, селера - ½ стебла, кунжут - 1 ч.л.,
зелений чай без цукру - 1 ст., сіль - за смаком.
Приготування:
Заздалегідь заваріть зелений чай.
Очистіть грейпфрут від шкірки, після чого відокремте м'якоть від плівки.
Суцвіття брокколі і селери ретельно вимийте, просушіть.
Наріжте селеру.
Кунжут обсмажте до золотистого кольору на сухій сковороді.
Завантажте всі складові смузі в блендер, додайте зелений чай і подрібніть до кремоподібної консистенції.
Цей низькокалорійний смузі допоможе: очистити печінку і поліпшити її роботу, зміцнити імунітет, відновить дефіцит вітаміну С, на який багаті брокколі, грейпфрут і селера, вивести з організму зайві солі, нормалізувати процес травлення і водно-електролітний баланс, що позитивно позначиться на фігурі.
Смузі з огірком і зеленню
Інгредієнти: огірок - 1-2 шт., петрушка - 1 пучок, селера - 1 стебло, вода - 1 ст., сіль за смаком.
Приготування:
Огірок очистіть від шкірки і наріжте брусочками.
Зелень промийте, висушіть паперовим рушником, відокремте стебла, саму зелень нарвіть руками.
Наріжте селеру.
Завантажте всі інгредієнти в блендер, додайте воду і подрібніть.
При необхідності можете трохи посолити коктейль.
Цей легкий смузі - відмінний варіант для вечірнього перекусу, особливо влітку. Він не тільки вгамує спрагу і голод, а й відновить добову норму вітаміну С і каротину завдяки петрушці, що входить до складу коктейлю. Селера нормалізує обмінні процеси і підсилює перистальтику кишечника, регулює водно-сольовий баланс і допомагає скинути зайві кілограми.
Смузі з ківі, огірком і ананасом
Інгредієнти: ківі - 2 шт., ананас - ½ плоду, огірок - 1 шт., половина лимона, вода - 1 ст.
Приготування:
Ківі, ананас і огірок очистіть від шкірки і наріжте кубиками.
Відіжміть сік з лимона.
Подрібніть всі складові в блендері, додавши воду і лимонний сік.
Цей вітамінізований і жироспалюючий смузі стимулює травлення, виводить зайву рідину з організму, притупляє відчуття голоду і просто піднімає настрій. Вживати його рекомендується вранці.
Смузі із зеленим перцем і лимонним соком
Інгредієнти: зелений солодкий перець - 1-2 шт., лимон - 1 шт., вода - 150 мл.
Приготування:
Перець очистіть від кісточок і наріжте соломкою або кубиками.
Відіжміть лимонний сік.
Змішайте всі інгредієнти в блендері.
Такий перцево-лимонний смузі дуже поживний і корисний, оскільки: стимулює мозкову активність; бореться з втомою; заряджає енергією.
Смузі з огірком, селерою, яблуком і м'ятою
Інгредієнти: м'ята - 1 невеликий пучок, зелене яблуко - 1 шт., огірок - 1 шт., селера - 1 стебло, половина лайма, вода - 1 ст.
Приготування:
М'яту промиваємо і висушуємо, відокремлюємо листя від стебла.
Яблуко і огірок очищаємо від шкірки і нарізаємо.
Селеру ретельно миємо й нарізаємо. З половини лайма віджимаємо сік.
Змішуємо всі складові та воду в блендері.
З ранку цей зелений коктейль запустить обмінні процеси і додасть бадьорості, не кажучи вже про його очищувальні властивості.
Смузі з цитрусовими і насінням чіа
Інгредієнти: насіння чіа - 1 ч.л., очищене насіння соняшнику - 1 ст.л., зелене яблуко - 1 шт., авокадо - 1 шт., ½ лимона, вода - 1 ст.
Приготування:
Яблуко і авокадо очистіть від шкірки, видаліть з яблука насіння, а з авокадо - ядро.
Відіжміть лимонний сік.
Завантажте всі інгредієнти смузі в блендер і подрібніть.
Такий коктейль швидко втамує голод, нормалізує метаболізм, що допоможе швидше позбутися зайвих кілограмів, а також зміцнить імунітет.
За однією версією, смузі винайшли тихоокеанські серфери, які в перервах між запливами, підкріплювали свої сили за допомогою густих напоїв з ягід і фруктів, забезпечуючи організм всіма необхідними вітамінами і мінералами, при цьому не створюючи тяжкості в шлунку. Кажуть також, що моду на смузі ввели в 60-ті роки "діти квітів" - хіпі. А сама назва "smoothie" потрапила в історію з легкої руки засновника мережі коктейль-барів "Smoothie King" Стівена Кунау, який ніби-то і придумав його.
Аналоги смузі існували у різних народів споконвіку. Наприклад, сік гуави з м'якоттю пили перед полюванням або битвами стародавні індійці, щоб зміцнити дух і витривалість. Польські шляхтичі перед боєм випивали напій з пива, кількох яєць і густої сметани. А в " Повість врем'яних літ" згадується вівсяний кисіль.
Коментарі