понеділок, 31 травня 2021 12:45

Всесвітній день без тютюну: як мінімізувати шкоду від куріння

Автор: greenpost.ua
  Коли тютюн горить (а це температура 750-800 С˚), при цьому виділяється близько 7 000 хімічних речовин
Коли тютюн горить (а це температура 750-800 С˚), при цьому виділяється близько 7 000 хімічних речовин

31 травня – Всесвітній день боротьби з тютюнокурінням.

ВООЗ обрали темою цьогорічного Дня без тютюну "Обіцяю кинути курити" й почали річну соціальну інформаційну кампанію під гаслом "Ті, хто кидають, виграють". В Україні паралельно проводиться національна інформаційна кампанія "Лікарі рекомендують: кидай курити зараз".

Є думка, що сам собою тютюн не є шкідливим, але вся річ у тім, що "начинка" цигарок має мало спільного з тютюном безпосередньо.

Це хибна думка, запевняє лікар – експерт громадського здоров'я, кандидат медичних наук Отто Стойка.

"Це спрощений підхід, який фактично пропагує міф про те, що є якійсь якісний тютюн. Річ у тім, що коли тютюн горить (а це температура 750-800°C), то виділяється приблизно 7 тис. хімічних речовин, зокрема ті, що спричиняють рак, запалення судин. І це токсично впливає на всі органи й системи. Загалом те, що в цигарки додають різні домішки, не надто змінює шкідливий вплив тютюну.

Головні чинники, від яких залежить шкідливість – це не марка сигарет або різновид тютюну, а кількість років, які людина вживає тютюн, та інтенсивність куріння.

Як підкреслюють експерти – безпечного рівня куріння немає! Сюди можна додати – і безпечного способу вживання тютюну немає!" – сказав Отто Стойка в своєму коментарі GreenPost.

Як відомо:

- 85 тис. українців щороку помирають від хвороб, спричинених курінням;

- у середньому курці живуть на 16 років менше за тих, хто не курить;

- курці мають на 40-50% більший ризик важкого перебігу та смерті від COVID-19;

- майже 70% дорослих курців мають високий рівень нікотинової залежності. Проте орієнтовно 63% теперішніх курців хоче кинути курити. Через нові виклики пандемії COVID-19 зараз ще більше українців задумалися про припинення куріння.

За статистикою, зараз частка дорослих курців, які успішно кидають курити, в Україні становить лише 1,2%. Кинути курити самотужки може бути складно, а от професійна допомога суттєво підвищує шанси на успіх.

Поміж курців популярна теза, якщо куриш, треба хоча б відчути насолоду: шкода для організму меншою не стане, але принаймні радість від процесу куріння цю шкоду частково компенсує, у такий спосіб мінімізуючи збитки.

"Це твердження вводить курців в оману! Воно заохочує відчувати задоволення від куріння. Але коли людина зазнає поганих наслідків для здоров'я через роки, а можливо, десятиліття після початку куріння, тоді вже вона не має задоволення. У неї вже формується бажання кинути курити, але часто залежність від цигарок не дає це зробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоденні звички, від яких зростає тривожність

Тому – що раніше людина припинить курити, навіть відчуваючи задоволення від куріння, то краще для здоров'я й легше це зробити!" – нагадує Отто Стойка.

18 січня 1964 року американський Конгрес зобов'язав сигаретні компанії писати на пачках попередження про небезпеку куріння для здоров'я.

З таким закликом звернулися лікарі, оскільки медичні дослідження показали негативний вплив тютюнопаління на організм.

Зараз ви читаєте новину «Всесвітній день без тютюну: як мінімізувати шкоду від куріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути