вівторок, 01 грудня 2020 07:26

Вражає найголовніший орган: учені зробили шокуюче дослідження щодо Covid-19

Вражає найголовніший орган: учені зробили шокуюче дослідження щодо Covid-19
Наявність вірусу в нервових клітинах слизової пояснює неврологічні симптоми. Фото: pixabay.com

Коронавірус здатен потрапляти в мозок людини після вдихання його носом. Це перший відомий доказ того, що Covid-19 може інфікувати нейрони мозку через слизову.

Німецькі вчені провели розтин 33 пацієнтів, які померли від Covid-19, дослідивши слиз у задній частині носогорла, а також зразки тканин мозку, пише Dailymail.

"Дані свідчать, що вірус переміщується від однієї нервової клітини до іншої, аби дістатися до мозку. Однак, цілком імовірно, що вірус також транспортується по кровоносних судинах, оскільки докази вірусу також були знайдені у стінках судин головного мозку", - пояснює доктор Гелена Радбрух, одна з науковців, що працювали над дослідженням.

У більшій кількості генетичний матеріал коронавірусу присутній у не лише у слизі носової порожнини, але й у головному мозку. Доктор Френк Геппнер заявив, що потрапляючи всередину слизової, вірус використовує нейроанатомічні зв'язки, для досягнення мозку. Однак, як саме вірус потрапляє в мозок досі невідомо, для розуміння ситуації необхідні подальші дослідження. Наявність вірусу в нервових клітинах слизової пояснює неврологічні симптоми, виявлені у пацієнтів, такі як втрата нюху або смаку.

Здатність інфікувати мозок не є унікальною серед вірусів, оскільки герпес, грип та сказ, як відомо, досягають мозку певними шляхами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ розповіли про ефективність антибіотиків при Covid-19

Україна перебуває на 29-му місці в Європі за рівнем смертності від Covid-19. Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Зараз ви читаєте новину «Вражає найголовніший орган: учені зробили шокуюче дослідження щодо Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути