Ексклюзиви
четвер, 07 травня 2020 12:41

"Влада не хоче втрачати електорат": чому знову реформують медицину

"Влада не хоче втрачати електорат": чому знову реформують медицину
За словами Олександра Ябчанки, влада була не готова до запуску другого етапу реформи. Фото: bigkyiv.com.ua

Вимога президента Володимира Зеленського до керівництва МОЗУ переглянути медреформу свідчить про не підготовленість до запуску другого етапу. Також влада не хоче втрачати голоси перед місцевими виборами.

Про це Gazeta.ua розповів Олександр Ябчанка, колишній радник міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

"Ця ініціатива не стратегічна, це тактичний крок перед місцевими виборами. Влада не хоче втрачати електорат. Найгірше, що може статися, — перерозподіл коштів, вже запланованих на наступний рік. Якщо бюджет поділять порівну між усіма, то заклади, які підготувалися до реформи, підписали договори з Національною службою охорони здоров'я й мали отримати більше фінансування, їх не отримають. Це буде категоричне знищення реформи в тому вигляді, в якому вона планувалася. Принцип "гроші йдуть за пацієнтом" передбачав конкуренцію між закладами".

Згідно з реформою, НСЗУ мала оплачувати надані медичні послуги, а не кількість ліжко-місць, як це було раніше. Лікарні повинні були підписати договори зі службою. Через новий механізм фінансування частина медзакладів отримала менше грошей, ніж торік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ модифікує реформу: що буде з медициною

"Влада не підготувалася до реалізації реформи. Ідея була в тому, щоб ефективно фінансувати систему охорони здоров'я. Якщо всім виділяти кошти однаково, тоді заклади, які надають стаціонарні послуги недофінансовуються, тоді як є багато лікарень, які працюють лише номінально. Тоді всі недоотримують однаково. Система не може працювати з таким розподілом грошей. Це неефективно. Частину закладів треба було переформатувати під інші послуги. Це не можна назвати недосконалістю реформи, тут ідеться про недосконалість підготовки", - додав Олександр Ябчанка.

Народним депутатам із фракції "Слуги народу" роздали тези щодо медичної реформи, які ті мають використовувати в разі спілкування з журналістами.

Зараз ви читаєте новину «"Влада не хоче втрачати електорат": чому знову реформують медицину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути