Ексклюзиви
середа, 13 листопада 2019 15:23

Виникнення раку мозку пов'язане із забрудненням повітря - вчені

Виникнення раку мозку пов'язане із забрудненням повітря - вчені
Вчені вперше виявили звʼязок між забрудненням повітря та виникненням раку мозку. Фото: Народна правда

Вчені підрахували, що забруднення повітря призводить до додаткового випадку виникнення раку мозку на кожні 100 тис. осіб. Під час дослідження Університету МакГіла були проаналізовані медичні карти 1,9 млн дорослих канадців в період з 1991 по 2016 рік. Професор університету Скотт Вайшенталь заявив, що кореляція між раком мозку і забрудненням виявилася "дивно послідовною", але оскільки це перше дослідження, важливо, щоб інші дослідження підтвердили його.

Дослідження показало, що збільшення забруднення навколишнього середовища на 10 тис. наночастинок на кубічний сантиметр повітря на рік — це приблизна різниця між тихими і заповненими автівками вулицями міста — підвищило ризик розвитку раку мозку більше ніж на 10%, пише The Guardian.

Ультратонкі частки (UFP), які утворюються в результаті спалювання палива, особливо дизельного, потрапляють в організм людини, переносячи канцерогенні хімічні речовини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За фальсифікацію ліків - довічне. Рада змінила Кримінальний кодекс

Рівні забруднення в досліджених містах — Торонто і Монреалі — варіювалися від 6 тис. частинок/куб. см до 97 тис./куб. см. Вайшенталь заявив, що люди, які живуть на території із забрудненням 50 тис. наночастинок/куб. см, мають на 50% більш високий ризик розвитку раку мозку, ніж люди, що живуть з 15 тис./куб. см.

Зараз ви читаєте новину «Виникнення раку мозку пов'язане із забрудненням повітря - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути