вівторок, 23 квітня 2019 18:36

Відомий актор розповів про свою невиліковну хворобу

Автор: dailymail.co.uk
  Уже більше 10 років актор хворіє на діабет 1-го типу.
Уже більше 10 років актор хворіє на діабет 1-го типу.

Зірка популярного серіалу "Макмафія" 33-річний британський актор Джеймс Нортон зізнався, що хворіє на діабет 1-го типу. Діагноз знаменитості поставили 10 років тому.

Діабет Нортону передався спадково — по материнській лінії. Єдиний, хто в сім'ї зірки не має цієї хвороби — батько актора. Пише відоме британське видання Dailymail.

"Моїй молодшій сестрі діагноз поставили в 9 років. Мамі — у 58. У мене перші симптоми з'явилися в 22-річному віці. Саме тоді я розпочав свою акторську кар'єру. Проявилося все в тому, що зненацька почав втрачати вагу, частіше мочився й постійно відчував втому", — розповів Нортон.

Через свій діагноз актор змушений постійно контролювати рівень глюкози в крові. У цьому йому допомагає спеціальний монітор. Виглядає цей пристрій як невелика коробка. Кріпиться він до тіла. Дані про рівень глюкози надсилає на телефон. У разі, якщо рівень цукру досягає критичних позначок, подає сигнал тривоги. Носить монітор актор на грудях. У разі, якщо під час зйомок треба оголити торс, кріпить пристрій на сідниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Матір Драконів" розповіла шанувальникам про пережиті операції

За наявності діабету 1-го типу рівень глюкози може різко впасти. Це зумовить появу запаморочення й тремтіння тіла. Якщо ігнорувати, стан погіршиться: з'явиться сонливість, сплутаність свідомості, судоми, а в гіршому випадку — кома. Щоб попередити такі наслідки, слід підтримувати глюкозу на достатньому рівні. Для цього в актор завжди під рукою апельсиновий сік і спеціальні таблетки.

"З таким діагнозом непросто грати в театральних виставах, де на сцені треба бути близько півтори години. Якщо це історична драма, я прошу костюмерів зробити приховану кишеню, у якій можна сховати ліки. Коли відчуваю, що починає трясти, я імпровізую. Зазвичай берусь розгулювати по сцені й таким чином заходжу за лаштунки, де швидко закидаю до рота декілька таблеток. Потім повертаюся на сцену й продовжую, як ні в чому не бувало", — каже Нортон.

Інсулін, який є життєво необхідним за наявності діабету, Нортон вводить за допомогою уколів. Від використання інсулінової помпи актор відмовився через необхідність постійно носити її із собою.

"Як актор, я постійно змінюю костюми. Іноді мені доводиться зніматися в сцені оголеним або в одязі, який обтягує тіло. Якщо носитиму на собі 2 прилади, це буде вкрай незручно", — пояснює знаменитість.

Протягом дня Нортон робить собі близько 15 ін'єкцій інсуліну. Якщо з'їдає більше солодкого, ніж треба, збільшує дозу. За зізнанням актора, за 10 років він настільки звик до своєї хвороби, що вважає її своєю суперсилою.

"Завдяки своєму діагнозу я знаю, що відчувають не тільки діабетики, а й усі, хто має захворювання, яке робить їх не схожими на інших людей. Це значно розширює можливості", — каже Нортон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали перший прихований симптом діабету

Діабет 1-го типу є автоімунним захворюванням, за якого імунітет починає виробляти антитіла до власних клітин підшлункової залози. На фоні цієї хвороби клітини підшлункової починають руйнуватися, через що в організмі падає рівень інсуліну. Як наслідок, організм втрачає можливість використовувати отриману з їжі глюкозу, при тому що рівень цієї речовини в крові лишається дуже високим. Якщо хворобу ігнорувати, з часом пошкоджуються кровоносні судини по всьому тілу, зокрема в очах, нирках і кінцівках. Єдиним способом попередити такі ускладнення є підшкірні ін'єкції інсуліну. Таблетована форма не підходить: при потраплянні в травний тракт шлунковий сік розщеплює інсулін до надходження його в кровотік. Розвинутися діабет 1-го типу може в будь-якому віці. Найчастіше — в 16 -25 років. Точні причини розвитку невідомі. Ключову роль грає спадкова схильність і деякі фактори навколишнього середовища.

Зараз ви читаєте новину «Відомий актор розповів про свою невиліковну хворобу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути