Ексклюзиви
понеділок, 09 вересня 2019 18:39

Відкати та путівки до Туреччини: блогер розповів, як фармкомпанії "стимулюють" лікарів виписувати їх препарати

Відкати та путівки до Туреччини: блогер розповів, як фармкомпанії "стимулюють" лікарів виписувати їх препарати
Фото: NewsOne

Фармакологічні компанії часто "зацікавлюють" лікарів виписувати пацієнтам препарати саме їх виробництва, і це налагоджена система, яка діє по всій території України.

Про це в Facebook пише політолог Кирило Сазонов, передає "Апостроф".

"Підкуп у вигляді премій, туристичних поїздок або розважальних поїздок під виглядом "семінарів" - в хід йде все. Ласкаво просимо в реальність, якщо хто був не в курсі. Так, фармацевтичні компанії платять лікарям за просування своїх препаратів, тут натуральний мережевий маркетинг", - пише блогер.

Пост написав він, коментуючи заяву журналістки Соні Комадінської, яка особисто зіткнулася з таким "просуванням" препаратів "Саргін" і "Вазопро" у відділенні однієї з лікарень.

За її словами, ці два препарати виписують всім без винятку пацієнтам і просять купувати їх саме в аптеці при лікарні. Виробник обох препаратів - АТ "Фармак". Порожні упаковки з-під ліків лікарі нібито повертають підприємству, натомість отримуючи грошову винагороду. Як бонус для заввідділу - безкоштовна путівка до Туреччини. У підсумку через цієї схеми пацієнти купують "Саргін" і "Вазопро" в половину дорожче реальної вартості.

У відповідь на цю інформацію представники "Фармак" пообіцяли провести службове розслідування. Однак, на думку Кирила Сазонова, це лише один з багатьох випадків.

"Я не засуджую лікарів - вони хочуть заробити. Я не засуджую фармацевтів - їм потрібно продавати, а конкуренція на ринку жорстка. Але в результаті ціни на деякі препарати в Україні стають в кілька разів дорожче, ніж в сусідніх європейських країнах. А це вже погано", - пише блогер.

З його точки зору виходом, із ситуації може послужити заборона лікарям виписувати конкретні ліки, а лише вказувати в рецепті діючу речовину. Так пацієнт зможе самостійно вибрати і аптеку, і виробника, і вартість.

Зараз ви читаєте новину «Відкати та путівки до Туреччини: блогер розповів, як фармкомпанії "стимулюють" лікарів виписувати їх препарати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути