Ексклюзиви
пʼятниця, 15 грудня 2023 13:36

Вчені зробили вражаюче відкриття щодо відмирання мозку

Вчені зробили вражаюче відкриття щодо відмирання мозку
Процес відмирання мозку довго залишався для вчених загадкою. Фото: pixabay.com

Вчені зробили відкриття щодо процесу відмирання мозку людини. Його результати не лише проливають світло на дивні явища, про які повідомляють люди, що пережили клінічну смерть, але також можуть призвести до розробки нових медичних методик, покликаних зупинити процес смерті мозку.

Команда дослідників з Паризького інституту мозку при Сорбонні змогла нарешті визначити послідовність подій, котрі призводять до остаточного припинення нейронної активності, пише видання IFL Science.

"Процес відмирання мозку залишався для вчених загадкою, адже, на відміну від тіла, він не помирає в якийсь певний момент, а перестає працювати поступово. Коли запаси кисню в організмі вичерпуються, нейрони швидко виснажують свої запаси клітинного палива, відомого як аденозинтрифосфат (АТФ), і втрачають стабільність. Через це відбувається масове вивільнення нейромедіатора глутамату, який збуджує нервову систему. Той спричиняє сплеск нервової активності після смерті людини", - розповіла одна з авторок дослідження.

Северин Махон пояснює, що спочатку здається, що нервові ланцюги відключаються. Потім відбувається сплеск активності - зокрема збільшення гамма- та бета-хвиль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сивина не є ознакою старіння: про що свідчить рання поява "сріблястих" локонів

Поступово активність нервової системи згасає до електричної тиші, але навіть цей момент не вважається кінцем життя. Ця тиша зненацька переривається хвилею високої амплітуди, яка поширюється по мозку, викликаючи незворотні функціональні та структурні зміни.

"Науковці називають її "хвилею смерті". Це явище викликає деполяризація нейронів в останні моменти їхнього життя. Ця критична подія, яка називається аноксичною деполяризацією, викликає загибель нейронів у всій корі", - пояснив інший автор дослідження Антуан Картон-Леклерк.

Дану подію він описав як справжній маркер переходу до припинення всієї мозкової активності.

Дослідники стверджують, що цей процес можна повернути назад, якщо наситити мозок киснем (реоксигенувати) до того, як "хвиля смерті" остаточно завершить свою роботу. Але досі вченим не було відомо, де саме в мозку виникає цей імпульс і яким чином він поширюється.

Науковці з Паризького інституту мозку вивчили електричну активність у мозку щурів, які перенесли хворобу Альцгеймера. Їм вдалося встановити, що "хвиля смерті" починає свій шлях зі збудження нейронів у глибших шарах кори головного мозку. Ця група нервових клітин має особливо високу потребу в енергії.

Коли дослідники реоксигенували мозок щурів, процес вдалось розвернути у зворотньому напрямку. Це допомагало відновити запаси АТФ і поляризувати нейрони.

"Ми спостерігали таку ж динаміку в різних експериментальних умовах і вважаємо, що вона може існувати в людей", - пояснила висновки команди Махон.

Процес відмирання мозку не обов'язково є незворотним. Певні дії потенційно можуть повернути людину до життя навіть після того, як показники активності її мозку зникли.

Багато чоловіків і жінок сильно переймаються через те, що їхнє волосся втрачає колір і стає "сріблястим".

Виявляється, сивину і старіння всього організму провокують певні продукти. Якщо виключите їх зі свого раціону, то зможете зберегти молодість і врятувати волосся від втрати кольору.

Зараз ви читаєте новину «Вчені зробили вражаюче відкриття щодо відмирання мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути