Ексклюзиви
понеділок, 12 липня 2021 02:27

Вчені знайшли метод, який допоможе побороти депресію

Вчені знайшли метод, який допоможе побороти депресію
Фото: Pixabay

Вплив світлом активує ген, який регулює циркадні ритми і тим самим покращує настрій. Така терапія є перспективною для пацієнтів з розладами настрою. Водночас вчені ще не змогли розгадати повний механізм дії світла.

Швейцарські дослідники виявили, що світлотерапія в певний інтервал протягом доби буде ефективна для лікування людей з сезонним афективним розладом (SAD), пише Канал 24.

Вплив світлом проводили в різний час впродовж ночі, а потім вчені оцінювали поведінку гризунів. Виявилося, що терапія світлом за дві години до "світанку" надавала антидепресивний ефект. Імпульс світла активував в мозку ген циркадних ритмів Period1, який впливає на настрій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людина різко може посивіти через стрес - вчені

Інші інтервали протягом ночі не показали будь-яких змін. Крім того, видалення Period1 нейтралізувало будь-який позитивний ефект від світлотерапії.

Це означає, що активація Period1 є ключем для регуляції настрою світлом. Тепер вчені планують вивчити механізм детальніше, щоб визначити весь шлях, який призводить до корекції симптомів.

Людина може отримати стрес через надто активний спосіб життя, коли не встигає виконати все заплановане. Напруження можна зменшити завдяки деяким прийомам.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли метод, який допоможе побороти депресію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути