понеділок, 23 травня 2016 12:26

Вчені зможуть оживити мозок мертвої людини

Вчені зможуть оживити мозок мертвої людини
Фото: ye.ua

Американська та індійська біотехнологічні компанії отримали дозвіл від властей на дослідження можливостей регенерації мозку мертвих людей.

Для цього будуть відібрані 20 осіб із діагностованою смертю мозку, життєдіяльність організму яких підтримується штучно.

В їх мозок вводитимуть стовбурові клітини і нейропептиди. Також робитимуть транскраніальну лазерну терапію і електронейростімуляцію верхніх кінцівок. Ці методи вже довели свою ефективність на пацієнтах, які перебувають у комі.

Після завершення курсу пацієнти перебуватимуть під наглядом кілька місяців.

Перші результати будуть отримані протягом двох-трьох місяців.

Лікарі констатують смерть мозку, коли у людини перестає реєструватися електрична мозкова діяльність і зупиняється дихання. Управління життєво важливими функціями тіла, здійснюване мозком, припиняється і за відсутності постійної підтримки ззовні настає біологічна смерть.

Водночас в організмі таких технічно мертвих пацієнтів зазвичай можна штучно підтримувати кровообіг, травлення їжі, зростання і регенерацію тканин, у них є сексуальні функції. Їх тіла можуть застудитися і навіть виношувати дитину й народжувати.

Наприклад, саламандри та деякі риби можуть відновлювати і перебудовувати ділянки свого мозку і мозкового стовбура після отримання смертельної травми. Вчені сподіваються, що їм вдасться запустити подібний процес регенерації мозку в людини.

Спеціаліст із нейроетики з Оксфордського університету Андерс Сандберг зазначив, що головне питання полягає в тому, кого вчені отримають в разі успіху: того ж самого пацієнта або ж зовсім іншу особу?

"Ми хочемо цілісності. Життя - це безперервний, цілісний процес. А той, у кого настала мозкова смерть, має працездатне тіло, ось тільки у них не працює свідомість", - говорить Сандберг.

Читайте також: В США 64-річному чоловіку пересадили дітородний орган

"Якщо вдасться відновити свідомість, вона може виявитися не зовсім така, яка була спочатку, і тоді може виникнути конфлікт особистості", - застерігає вчений.

Зараз ви читаєте новину «Вчені зможуть оживити мозок мертвої людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути