вівторок, 08 грудня 2020 12:22

Вакцина від коронавірусу: скільки коштуватиме в Україні?

Вакцина від коронавірусу: скільки коштуватиме в Україні?
Вірусолог Тарас Перетятко спрогнозував, що вартість вакцини від коронавірусу буде складати 40-50 доларів за дозу

Заступник голови правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий та кандидат біологічних наук, вірусолог Тарас Перетятко розповіли, скільки, на їхню думку, коштуватиме дієва вакцина від коронавірусу в Україні, а також, коли вона з'явиться.

Про це експерти повідомили у коментарі для ІА "Вголос".

Так, Тарас Перетятко вважає, що якщо ця вакцина буде реалізовуватись на комерційній основі, то її вартість буде складати 40-50 доларів за дозу.

"Приблизно в таку ж ціну вкладуться й інші вакцини, хіба що за рахунок великого обсягу виробництва ціна може впасти на 10-15%. Проте із заяв нашого уряду ми розуміємо, що закупівлі вакцини буде проводити держава, а отже для людей вона буде безкоштовною", - зазначає Перетятко.

Водночас Костянтин Надутий вказує на те, що ціна вакцини може знижуватися, якщо її виробництво і поширення ставатиме масовим.

"Існує чітка процедура ввезення, для чого вакцина має відповідати певним вимогам, і реєстрації у тій країні, яка буде постачати медикамент. Тому якщо ці процедури витримані й було дотримано усіх правил, то це означає, що вакцина не несе небезпеки. Тобто, вона, як мінімум, безпечна, а як максимум – дієва", - пояснив Костянтин Надутий.

"Що стосується того, коли препарат буде в Україні, то це ж гроші, це ж тема бізнесу! "Кому війна, кому мати рідна". Я думаю, що будуть зацікавлені особи, аби витратити гроші з державного бюджету, тому це дуже швидко реалізується. Коли вакцина пройшла всі випробування, то її продукування не є складним, бо найважчий етап – розробка. Коли вже все зробили, іде формування виробничих потужностей і ці процеси призводять до того, що медикамент може вироблятись масово. Тому я вважаю, що це може відбутись у дуже короткі терміни", - додав голова правління Всеукраїнського лікарського товариства.

Більше на цю тему читайте у статті "Вголосу": Вакцина від коронавірусу: скільки коштуватиме, як захищатиме і коли буде в Україні?

Зараз ви читаєте новину «Вакцина від коронавірусу: скільки коштуватиме в Україні?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути