вівторок, 19 лютого 2019 12:40

В Україні з'явилася нова медична професія

В Україні з'явилася нова медична професія
Перша група майбутніх трансплант-координаторів вже вчиться у Запорізькій медичній академії післядипломної освіти МОЗ України Фото: Еспресо.TV

Нова професія "трансплант-координатор" започаткована в Україні. Ці люди налагоджуватимуть зв'язок між усіма учасниками процесу трансплантації.

Трансплант-координатори перевірятимуть та отримуватимуть згоди на донорство, вчасно та систематично оновлюватимуть інформацію у Єдиній державній системі трансплантації, організовуватимуть оперативне та безпечне транспортування органів, розповідає 24 канал.

Головна роль таких фахівців - комунікувати з донорами та їх родинами і реципієнтами, які очікують на трансплантацію.

Перша група майбутніх трансплант-координаторів вже вчиться у Запорізькій медичній академії післядипломної освіти МОЗ України. Практичну частину (близько 70% курсу) медики проходять у Центрі трансплантації Запорізької обласної лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запускають систему пошуку донорів для трансплантації

Новий закон про трансплантацію був прийнятий 17 травня 2018 року. Він має на меті створити діючу систему трансплантації, яка б допомогла цій галузі повноцінно працювати та не змушувала б українців їхати для цього за кордон.

В Україні у вівторок, 1 січня, вступив в дію законопроект №2427-VIII "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини".

Згідно із законом, кожен повнолітній громадянин України може погодитися на посмертне донорство або відмовитися від нього. Про це повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «В Україні з'явилася нова медична професія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути