понеділок, 24 грудня 2018 00:56

В Україні запускають систему пошуку донорів для трансплантації

Із 2019 року в Україні запрацює Єдина державна інформаційна система трансплантації.

До неї ввійде дев'ять реєстрів, зокрема для волевиявлення особи щодо згоди чи незгоди на посмертне донорство, реєстр анатомічних матеріалів людини, реципієнтів, трансплант-­координаторів та окремо донорів кісткового мозку з можливістю доступу до міжнародної бази даних. Подібні системи працюють у всьому світі.

На це у бюджеті заклали 28 млн грн.: 26 млн 378 тис. — на розробку програмного забезпечення та 1,9 млн — на придбання доступу до міжнародного реєстру донорів.

— Ми оновили технічну базу у чотирьох центрах, де проводитимуть трансплантації. Для Інституту раку, Охматдиту, Інституту Шалімова та Запорізької обласної лікарні закупили обладнання. Воно не є надто дорогим. Трохи більше мільйона гривень, — розповів Роман Ілик, 55 років, заступник міністра охорони здоров'я. — Далі запрацюють центри у різних містах країни.

З'явиться нова професія — "трансплант-координатор". Ці люди займатимуться отриманням інформації про донора, згоди на донорство та організовуватимуть швидку передачу органу до транс­плантаційного відділення. На базі кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Запорізької медичної академії післядипломної освіти розробили програму навчання лікарів такої спеціальності.

Трансплантація розпочинається з діагностики смерті головного мозку — повної і незворотної втрати всіх його функцій. При цьому легені та серце ще працюють. Матеріал для пересадки можна отримати з тіла померлого лише за прижиттєвої згоди на трансплантацію.

Зараз ви читаєте новину «В Україні запускають систему пошуку донорів для трансплантації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути