Ексклюзиви
вівторок, 10 вересня 2024 17:19

В Україні вперше у світі видалили внутрішньоочну гемангіому у дитини

Офтальмологи Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України (Одеса) вперше у світі провели операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми хоріоїдеї великого розміру у дитини.

Пацієнту - 13 років. Операцію провів доктор медичних наук, керівник відділу патології сітківки і склоподібного тіла Микола Уманець, пише "Інтерфакс-Україна".

"Хірургічне видалення внутрішньоочних гемангіом не проводять через дуже високий ризик кровотечі та відсутність ефективних методів її зупинки. Усі сучасні методи лікування внутрішньоочних гемангіом спрямовані на зупинку росту і руйнування пухлини та ефективні в разі маленьких за розміром утворень. У випадках великого розміру - єдиним способом вирішення проблеми є видалення ока", - розповіли в інституті.

Автор: interfax.com.ua
  Першу в світі операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми у дитини провели в інституті ім. Філатова
Першу в світі операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми у дитини провели в інституті ім. Філатова

Прооперований хлопець уперше поскаржився на часткове випадання поля зору у серпні 2023 року під час медогляду перед школою. Але скарг на погіршення зору не було і до лікарів звертатися не стали. Під час обстеження в серпні 2024 року лікарі виявили, що зір на лівому оці значно знизився. Під час обстеження в Інституті Філатова виявили практично повне відшарування сітківки і під нею новоутворення - гемангіому. Ситуація ускладнювалася юним віком пацієнта (в юному віці новоутворення швидко зростають і поводяться набагато агресивніше), несвоєчасністю звернення по допомогу, великими розмірами пухлини і невдалим розташуванням практично впритул до зорового нерва, розвитком великого відшарування сітківки з втратою зору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гемангіома частіше буває в дівчат

Уперше у світі гемангіому великих розмірів видалили дорослому пацієнту в Інституті Філатова 2020 року і теж стали першими у світі.

"Як і 2020 року, ставку зробили на унікальний метод високочастотного електрозварювання біологічних тканин в офтальмології, розроблений вченими Інституту Філатова спільно з фахівцями Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона. Він дозволяє видалити гемангіому дорослому пацієнтові в Інституті Філатова. І дає змогу значно знизити ризик кровотечі за допомогою унікального інструментарію, розробленого фахівцями двох інститутів. Під час операції кожну розсічену судину "заварювали", щоб запобігти кровотечі", - зазначили в інституті.

До успішної операції, проведеної офтальмологами Інституту Філатова 2020 року, у світі було зафіксовано єдиний випадок хірургічного видалення внутрішньоочної гемангіоми. У 2019-му італійська лікарка-офтальмологиня Барбара Пароліні провела операцію з видалення пухлини невеликого розміру в дорослого пацієнта.

Гемангіоми - доброякісні новоутворення в різних ділянках тіла, зумовлені аномальним ростом кровоносних судин і практично ними пронизані. Гемангіоми можуть утворюватися і у внутрішніх органах, і в судинній оболонці ока (хоріоїдеї).

Вони не загрожують життю пацієнта, проте супроводжуються значним зниженням зору і можуть стати причиною розвитку серйозних ускладнень, таких як відшарування сітківки, крововиливи в порожнину ока, підвищення внутрішньоочного тиску (глаукома).

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше у світі видалили внутрішньоочну гемангіому у дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути