середа, 17 листопада 2010 07:00

Гемангіома частіше буває в дівчат

Автор: фото: Аліна Орищин
  У місячної  Софії  з Нікополя  множинний  гемангіоматоз  на обличчі,  нозі та статевих органах
У місячної Софії з Нікополя множинний гемангіоматоз на обличчі, нозі та статевих органах

"Донечка народилася з червоною плямою на лопатці. Формою вона нагадувала вісімку, мала 2 сантиметри завдовжки, — каже киянка Валерія Ніколаєва, 30 років. — Лікар сказав, що це гемангіома — доброякісна судинна пухлина. Попередив, що треба спостерігати, аби не росла. Коли дочці було три роки, професор в Охматдиті сказав, що пляма почала розсмоктуватися. Всередині стали появлятися білі цятки. У шість років залишився тільки контур".

Гемангіома найчастіше уражає дітей віком до року. Буває вродженою і помітно проявляє себе в перші два тижні. Частіше хворіють дівчатка.

— Пухлина швидко росте протягом року, потім перестає розвиватися, — каже 60-річна Наталія Тєтруєва, щелепно-лицьовий хірург лікарні Охматдит. — У 80 відсотків хворих пухлини можуть регресувати, тобто самостійно розсмоктуватися. Зазвичай так буває, коли плями невеликі, розташовані в непомітному місці й не загрожують життєвим функціям. Розсмоктування триває чотири-п'ять років. Протягом цього часу за гемангіомою спостерігає лікар.

Раніше пухлину одразу лікували, бо вважали, що вона переростає у злоякісну. Застосовували виморожування, випалювали кислотами. Після цього на тілі залишалися помітні рубці. Гемангіоми видаляють і лазером. Це найдорожчий метод. Лазер проникає у шкіру на 2 мм. Може зняти пухлину лише зверху. Такий спосіб найкраще застосовувати, коли утворення вже не росте.

— Плями найчастіше виникають на обличчі, де багато кровоносних судин. Небезпечними для росту гемангіоми є місця поряд із вухом, носом, оком, ротом, анальним отвором і сечовивідним каналом. Пухлини не проростають у внутрішні органи, а є на тому місці, де появилися. Через гемангіому біля вуха можна втратити слух, якщо її не лікувати. Пляма на повіках псує зір.

На тілі можуть бути кількадесят червоних плям. Це множинний гемангіоматоз. Пухлини не болять і не сверблять. Можуть кривавити через велике скупчення кровоносних судин.

— На ранніх стадіях лікування застосовуємо гормони в таблетках або уколах. Вони діють так, аби пухлина перестала рости. Великі гемангіоми лікуємо бетаблокаторами. У хворого має бути здорове серце. На час лікування він перебуває під наглядом хірурга, кардіолога й педіатра. Після прийому бетаблокаторів пухлина зникає без ураження шкіри.

Зараз ви читаєте новину «Гемангіома частіше буває в дівчат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути