четвер, 30 липня 2020 13:01

У цьому сезоні українці хворіли на ГРВІ та грип у 50 разів частіше, ніж на коронавірус

  Медики нагадують про необхідність своєчасної профілактики
Медики нагадують про необхідність своєчасної профілактики

Згідно зі статистикою Центру громадського здоров'я МОЗ України, за 33 тижні епідемії ГРВІ та різних видів грипу (30 вересня 2019 року – 20 травня 2020 року) ці захворювання були діагностовані у 4,9 млн українців, які звернулися до лікаря. Це становить 12,9% населення країни, повідомляє "Обозреватель", передає iviche.com.

Оскільки кількість тих, хто перехворів на грип та ГРВІ без звернень до лікаря, зазвичай прийнято оцінювати в 20% від тих, хто зверталися, не виключено, що реальна кількість тих, хто хворів, становить трохи менше 6 мільйонів чоловік.

343 тисячам осіб (7%) діагнози "ГРВІ" і "грип" ставилися два рази за сезон і більше. В середньому, щотижня епідемії в Україні реєструвалося 150 тисяч таких діагнозів (в реальності в окремі тижні ця цифра перевищувала 250 тисяч), або 21,5 тисяч новозахворівших на день.

У той же час кількість зареєстрованих випадків коронавірусної інфекції SARS-CoV-2 у травні-липні 2020 року становила 3,5-6,3 тисяч. Таким чином, навіть якщо взяти верхній показник захворюваності на коронавірус (6300 нових діагнозів на тиждень, або 900 на день), виходить, що захворюваність на ГРВІ та грип перевищувала в останній сезон це число в 25 разів. А якщо порівнювати середньотижневу захворюваність на СOVID-19 (плюс 3 тисячі хворих щотижня) з аналогічним показником щодо ГРВІ та грипу в епідсезон (плюс 150 тисяч хворих на тиждень), різниця складе 50 разів.

При цьому Центр громадського здоров'я відзначає, що епідемічний процес з грипу та ГРВІ в цьому сезоні "характеризувався середньою інтенсивністю" – захворюваність була на 7% менше, ніж в сезоні 2018-19 років.

Тим не менш, як пише видання, дати порівняльну оцінку смертності від грипу і ГРВІ та від коронавірусу важко. У разі смертей від ускладнень грипу та ГРВІ в нашій країні традиційно прийнято вважати причиною смерті не інфекцію, а безпосередньо ускладнення – серцево-судинні проблеми (80% випадків), ниркову недостатність, пневмонію та ін.

Однак у разі СOVID-19 все смерті реєструються як смерті від СOVID-19, незважаючи на безпосередньо ускладнення, що призвели до зупинки серця. Таким чином, формальна статистика (71 померлий від грипу за 33 тижні епідемії проти 1500 померлих від СOVID-19 за 20 тижнів, тобто до 20 липня), не дає ясної картини того, що відбувається.

Так, в Америці, де причиною смерті на тлі грипу в статистиці завжди називають тільки грип, за останні 5 років смертність від грипу становила 22-61 тисячу осіб на рік (7-19 померлих на кожні 100 тисяч американців). В Україні такий же принцип підрахунку дав би 3-8 тисяч смертей від грипу щорічно – приблизно стільки ж, скільки орієнтовно може загинути від СOVID-19, з огляду на наявні тенденції.

Медики підкреслюють, що інфікування коронавірусом на фоні одночасного зараження грипом або ГРВІ є смертельним ризиком для пацієнта. Це виводить профілактику і раннє лікування грипу та ГРВІ на рівень життєво важливої необхідності. Оптимальним методом визнається постійне і щоденне профілактичне застосування противірусних засобів. При цьому через необхідність тривалого прийому, перевага віддається препаратам, що не мають побічних ефектів. У разі інфікування це не дозволить вірусному навантаженню досягти максимуму, при якому хвороба переходить в стадію важких ускладнень.

Основною групою ризику по захворюваності на ГРВІ та грип є діти і підлітки до 16 років (63% хворих в епідсезон 2019-2020 років, або понад 3 мільйонів осіб), тому в їхньому випадку своєчасна профілактика є особливо необхідною.

Зараз ви читаєте новину «У цьому сезоні українці хворіли на ГРВІ та грип у 50 разів частіше, ніж на коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути