Ексклюзиви
четвер, 03 червня 2021 13:27

Українців влітку атакуватиме небезпечна інфекція

Українців влітку атакуватиме небезпечна інфекція
Майже кожна дитина в світі принаймні раз до 5-річного віку заражається ротавірусною інфекцією. Фото: pexels-pixabay

З настанням весняно-літньої пори частішають випадки зараження ротавірусною інфекцією. До недуги найвразливіші малюки. У них перебіг хвороби важчий, ніж у дорослих. Зарадити проблемі можна вакцинацією.

Про це Gazeta.ua розповіла Альона Матейчук, столична сімейна лікарка.

"Ротавірусна інфекція передається в повітряно-крапельний спосіб, через брудні руки. Симптоми: блювання, пронос, висока температура, інтоксикація, головний біль. Вони схожі на харчове отруєння. Пересвідчитися в тому, що це ротавірусна інфекція, можна за допомогою спеціального тесту. Продається в аптеці. Його можна зробити вдома, взявши пробу з калу", - сказала лікарка.

Майже кожна дитина у світі принаймні один раз до 5-річного віку заражається ротавірусною інфекцією. Особливо небезпечною вона є для немовлят і маленьких дітей. У них можуть бути додаткові симптоми - втрата апетиту та зневоднення. Призводить до смерті понад 215 тис. дітей щороку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні можуть заборонити продавати ліки дітям

"Найвразливіші до недуги - діти. Інфекція призводить до швидкого зневоднення й має важкий перебіг. Без стаціонару не обійтися. Запобігти цьому можна вакцинацією. Вона не є обов'язковою. Робиться за бажанням батьків. Вакцину придбати можна в аптеці, потім прийти до сімейного лікаря, щоб той її вколов", - продовжила Матейчук.

Для забезпечення раннього захисту від інфекції достатньо дві дози. Щеплюють з інтервалом мінімум в 1 міс. Курс вакцинації варто завершити до досягнення дитиною віку 24 тижні. Вакцина захищає від ротавірусних гастроентеритів і розвитку тяжких форм захворювання.

Задля профілактики ротавірусної інфекції бажано дотримуватися правил гігієни й миття рук. Використовувати антисептики. Часто обробляти іграшки та інші предмети в ігрових кімнатах, дитячих спальнях. Дорослим обов'язково мити руки перед і після сповиванням, переодяганням дітей, перед приготуванням і роздаванням їжі. Стежити за чистотою харчів і питної води. Ретельно обробляти посуд і пляшечки зі смочками для годування дітей.

Кривошия може бути в кожної дитини. Це одна з найпоширеніших ортопедичних патологій, які виникають через малий досвід батьків. Або причина в кривому положенні в утробі. Від цього ніхто не застрахований, проте треба вчасно допомогти маляті.

Зараз ви читаєте новину «Українців влітку атакуватиме небезпечна інфекція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути