Смаження на оливковій олії є найменш шкідливим для здоров'я. У такому виді рослинного жиру токсичні речовини під час нагрівання виділяються повільно й у відносно невеликій кількості. Підтвердило це дослідження іспанських вчених.
Науковці з Університету Країни Басків в Іспанії провели аналіз 3 видів рослинної олії: оливкової, соняшникової та лляної. Обрані зразки вони нагріли до 190 градусів й перевірили на вміст альдегідів — токсичних речовин, здатних спричинити появу проблем із серцем, розвиток діабету й багатьох інших хвороб. У соняшниковій і лляній після нагрівання токсини утворилися швидше й у набагато більшій кількості, ніж в оливковій. Пише британський інформаційний ресурс The Conversation.
Схожими за структурою з оливковою олією виявилися вершкове масло і гусячий жир. Під час нагрівання в них теж виділяється менша кількість альдегідів, тому використовувати ці продукти для смаження відносно безпечно.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені попередили про небезпеку кокосової олії
Раніше назвали 5 дитячих смаколиків, які провокують рак. У своєму складі вони містять небезпечні речовини, що пошкоджують ДНК й запускають процес утворення пухлини. Одна з них є навіть похідним від нафти продуктом.
Коментарі