пʼятниця, 09 жовтня 2020 15:53

Учені з'ясували, як довго зберігається імунітет до Covid-19

Учені з'ясували, як довго зберігається імунітет до Covid-19
Антитіла до Covid-19 зберігаються в організмі не менше 3 місяців. Фото: pixabay.com

Науковці із США і Канади з'ясували, що антитіла до Covid-19 зберігаються в організмі не менше 3 місяців, після того як людина перехворіла з вираженими симптомами.

Результати відповідних досліджень опублікували в журналі Science Immunology.

За їхніми даними, у відповідь на вірус Covid-19 імунна система людини виробляє білки, звані антитілами. Залежно від того, як довго залишаються у крові перехворілого антитіла тривалої дії IgG, залежить його захист від повторного зараження.

Так у першому дослідженні американські науковці взяли зразки крові у 343 колишніх пацієнтів Массачусетської лікарні загального профілю, які перехворіли на коронавірус у середній і важкій формі. Аналіз проводили через 4 місяці після прояву перших симптомів.

У більшості пацієнтів, у яких симптоми зберігалися протягом як мінімум 2 тижнів, рівень IgG і через 4 місяці був підвищеним. Це означає, що в них збереглися захисні антитіла. Тільки 3 людини їх повністю втратили за цей час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пандемія коронавірусу вплинула на цифровізацію у світі

У другому дослідженні, яке провели канадські науковці, брали участь 402 колишніх пацієнтів із лікарні Святого Михайла в Торонто. Як і в першому випадку, автори з'ясували, що антитіла IgA і IgM швидко розпадалися, а IgG залишалися відносно довго - понад 3 місяці. Максимальний зафіксований термін збереження антитіл IgG становив 115 днів.

Уперше науковці виявили антитіла не тільки в крові, але й у слині. Це дуже цікавий висновок, вважають дослідники, бо дає змогу використовувати слину як альтернативну біорідину для тестування.

Особливо це актуально для виявлення первинно інфікованих - стандартний тест ПЛР - мазок з носа - ефективний тільки в перші кілька днів після зараження, а потім він втрачає чутливість. Для пацієнтів, у яких симптоми зберігаються не менше 8 днів, на думку авторів, його можна доповнити тестом слини на антитіла.

ПЛР-тест на коронавірус у 70% показує правильний результат. Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Він розповів, що у випадку, коли ПЛР-тест показав негативний результат, варто провести додатковий діагностичний тест, який може показати позитивний результат.

Зараз ви читаєте новину «Учені з'ясували, як довго зберігається імунітет до Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути