Ексклюзиви
вівторок, 29 вересня 2020 10:20

Вбиває 17 млн щороку: як впізнати смертельні симптоми

Вбиває 17 млн щороку: як впізнати смертельні симптоми
За рік серце перекачує стільки крові, що можна наповнити олімпійський басейн на 2,5 мільйона літрів. Фото: drohobych-poliklinika.org.ua

29 вересня відзначають Всесвітній день серця. Свято вперше організували 1999 року з ініціативи Всесвітньої федерації серця. Цю акцію підтримали Всесвітня організація охорони здоров'я та ЮНЕСКО.

Тема Дня серця 2020 року "Використовуйте Серце для суспільства, своїх близьких і себе". Мета проведення цього Дня – підвищення обізнаності про захворювання серцево-судинної системи, причини їх виникнення та способи запобігання.

У світі від серцево-судинних захворювань помирає більше людей, ніж від інших причин. Це 17,9 млн щорічно.

На думку Всесвітньої федерації серця, 80% випадків передчасної смерті від інфарктів та інсультів можна запобігти, якщо тримати під контролем основні фактори ризику розвитку цих захворювань: підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, тютюнокуріння, недостатнє споживання овочів і фруктів, надмірна вага, надмірне споживання алкоголю, малорухливий спосіб життя, стреси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інфаркт міокарда: МОЗ збільшує тариф на лікування

Найважливішим досягненням кардіології є розробка електрокардіографії. Перший запис серцевого ритму зробили 1870 року в Лондоні, але сам реєстратор був надто громіздкий і недосконалий. 1887 року створили перший запис електрокардіограми уже на кардіографі.

Найважливішим етапом у поведінці з хворим серцем стало створення відділень інтенсивної терапії, що дозволило швидко знизити смертність від цього захворювання, яка впродовж кількох десятиліть була вищою за 30%. Ці підрозділи отримали назву "кардіореанімаційних відділень". На початку 1970-х були організовані такі відділення в ННЦ "Інститут кардіології імені М.Д. Стражеска", в Олександрівській лікарні, а потім і по всій країні.

Логічним продовженням цих організаційних зусиль була поява мобільних кардіореанімаційних відділень, тобто машин, обладнаних необхідною апаратурою і з навченим персоналом. В Україні спеціалізовані бригади швидкої допомоги - швидкі тромбоемболічні бригади (ШТЕБ) були організовані навіть раніше - у Києві 1963 року.

Серцево-судинні захворювання залишаються основною причиною смерті в світі. Лікарі запевняють, що здоров'я серця, насамперед, залежить від способу життя.

Дієтологиня з Туреччини Фатма Байсал Юсуф вважає, що запорукою здоров'я серцево-судинної системи є правильне харчування. Спеціалістка назвала продукти, які варто включити в свій раціон.

Зараз ви читаєте новину «Вбиває 17 млн щороку: як впізнати смертельні симптоми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути