Ексклюзиви
понеділок, 09 листопада 2020 14:09

У Черкасах уперше пересадили нирку
5

В Черкаському обласному онкодиспансері вперше провели трансплантацію нирки від родинного донора. Пересадка органу відбулася в межах пілотного проєкту за рахунок держави. Заклад став першим в Україні, де пересаджують і кістковий мозок, і органи.

Про це Gazeta.ua розповів головний лікар Віктор Парамонов.

В Черкаському обласному онкодиспансері вперше провели трансплантацію нирки
Фото: надане прес-службою Черкаського обласного онкодиспансеру
В Черкаському обласному онкодиспансері вперше провели трансплантацію нирки
В Черкаському обласному онкодиспансері вперше провели трансплантацію нирки
В Черкаському обласному онкодиспансері вперше провели трансплантацію нирки
В Черкаському обласному онкодиспансері вперше провели трансплантацію нирки

"Нирку пересадили 31 жовтня 25-річному Дмитру Ткаченку, сільському вчителю. Впродовж півтора року він перебував на гемодіалізі. Донором стала його мати Тетяна Василівна. Забір нирки малоінвазивним методом здійснив завідувач Центру онкоурології Роман Морару-Бурлеску. Важливо було не пошкодити орган і зберегти максимальну довжину судин, щоб їх вистачило для імплантації органу. Життєдіяльність нирки лікарі підтримували за рахунок холодової ішемії. Її поклали до льоду і промивали спеціальним консервантом, який захищає нирку від пошкодження на клітинному рівні. Операція пройшла успішно. Стан сина і матері стабільний. Дмитро давно хотів побувати в горах Кавказу. Тепер його мрія здійсниться. Ми з нетерпінням будемо чекати його світлин", - розповів Парамонов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створять реєстр громадян, яким потрібна трансплантація

Трансплантація відбулася завдяки високому та оперативному рівню організаційних та адміністративних підготовчих заходів, відповідному матеріально-технічному забезпеченню диспансеру.

"Наші фахівці мають високу підготовку. Досвідом поділилися колеги зі Львову та Києва. Консультували до проведення операції, допомагали і під час неї. Центр поступово готується до наступної трансплантації. Попереду ще багато роботи як медичної, так і організаційної. У нас вже створено лист очікування для посмертної трансплантації. Він щодня поповнюється пацієнтами, яких можна повернуту до повноцінного життя тільки таким методом", - додає Віктор Володимирович.

Спеціалізовану державну установу "Український центр трансплантат-координації" створив Кабмін. Центр трансплантат-координації здійснює організаційно-методичне керівництво закладами охорони здоров'я, що надають медичну допомогу із застосуванням трансплантації та/або здійснюють діяльність, пов'язану з трансплантацією, трансплантат-координацією, координує діяльність суб'єктів організації та надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах уперше пересадили нирку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути