пʼятниця, 16 липня 2021 15:45

Третя хвиля Covid-19 буде зі штамом Delta. Назвали найгірший сценарій розвитку епідемії

Третя хвиля Covid-19 буде зі штамом Delta. Назвали найгірший сценарій розвитку епідемії
В Україні зафіксували чотири інфікованих новим штамом Covid-19 "Delta". Фото: Two Dreamers from Pexels

В Україні зафіксували чотири інфікованих новим штамом Covid-19 Delta. Від попередніх відрізняється швидкістю поширення, складніший перебіг. Епідеміологи побоюються російського розвитку сценарію, де фіксують рекордну кількість смертей. Експерти прогнозують нову хвилю коронавірусної хвороби на кінець літа. Пік смертності очікують у жовтні-грудні цього року.

"Немає жодних причин для того, щоб штам Delta до нас не дійшов. Імовірно, нова хвиля буде ще до кінця літа. Кількість хворих збільшуватиметься. Можливо, це будуть локальні спалахи, які можуть початися будь-де. У Європі це пов'язано з активностями молоді - дискотеки, футбол, сезон відпусток", - розповів Ігор Бровченко, доктор математичних наук.

Найгірший сценарій розвитку ситуації для України - російський. Там третій день поспіль фіксують рекордну смертність. Від Covid-19 помирає приблизно 1 тис. осіб за добу. До нас Delta може прийти зі сходу та з Криму.

МОЗ закликає якомога більше людей вакцинуватися. Це на 100% не убезпечіть від хвороби, але навіть після зараження хвороба буде в легкій формі, без ускладнень і госпіталізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не готова до нового штаму коронавірусу

"У Британії на Delta хворіють здебільшого молоді люди. Бо більшість людей старшого віку вакциновані. Там мало трапляється важкий перебіг ковіду, мало госпіталізацій. Це підтвердження того, що вакцина працює", - додає Федір Лапій, інфекціоніст.

Найбільшу смертність в Україні прогнозують на жовтень-грудень цього року. Та реагувати треба набагато раніше.

"Не можна вводити обмеження тоді, коли лікарні заповнені на 60% - інерція буде набагато більшою", - вважає Ігор Бровченко.

Головний санітарний лікар Ігор Кузін упевнений: Україна витримає третю хвилю. Маємо 3,8 тис. ШВЛ. Цього має вистачити на всі палати інтенсивної терапії. У деяких лікарнях облаштовують кисневі станції. У лікарнях першої хвилі є запас засобів захисту для лікарів на три місяці. Очікуються велике постачання ПЛР і експрес-тестів.

Delta - один зі штамів коронавірусу, також відомий як індійський, бо вперше його виявили в цій країні наприкінці 2020 року. Відтоді розповсюдився на понад 90 держав. Названий ВООЗ на честь однієї з літер грецького алфавіту. За таким принципом іменували британський штам Alfa.

Зараз ви читаєте новину «Третя хвиля Covid-19 буде зі штамом Delta. Назвали найгірший сценарій розвитку епідемії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути