четвер, 15 липня 2021 13:31

Україна не готова до нового штаму коронавірусу

Міністерство охорони здоров'я фіксує підозри на зараження штамом коронавірусу "Дельта" в Україні.

— Скоріш за все, наступного тижня отримаємо підтвердження стосовно цих зразків. Є підозри на "Дельту", — каже головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, 36 років.

У Європі зростають темпи поширення "Дельти". Вірус виявили у 104 країнах. Зокрема в США, Великій Британії, Португалії, Швейцарії, Японії, Польщі, Непалі, Росії та Китаї.

— Ми не можемо вчасно виявляти вірус, бо в Україні немає для цього епідеміологічного нагляду. У Великій Британії штам "Дельта" фіксується у рекордних показниках, — розповідає епіде­міолог 39‑річний Андрій Александрін. — Але країна встигла вакцинувати групи ризику. Сьогодні там мають низьку госпіталізацію і смертність. Переважно хворіє молодь. У нас щепили тільки 17 відсот­ків людей із групи ризику. Україна не готова до зустрічі з цим ­вірусом.

"Дельта" має вищу заразність, на відміну від попередніх штамів.

— Вакцинація зменшує кількість випадків тяжкого перебігу коронавірусу. Щоб нормально пережити спалах, потрібна вакцинопрофілактика. Але для нас вона повністю не доступна, — додає Андрій Александрін. — Також треба комплексно впроваджувати програму інфекційної безпеки. Обробляти дитячі садки, школи, лікарні, транспорт.

Вакцина від коронавірусу "Пфайзер" стала доступною в центрах масової вакцинації, заявляє МОЗ.

Щепитися нею зможуть усі охочі, але з пріоритетом для людей старшого віку і тих, хто має супутні захворювання. Україна очікує ще майже 1 млн доз препарату "Пфайзер" до кінця липня.

Карантинні правила не варто ігнорувати

— У країні спалах коронавірусу розпочнеться там, де більшість людей не вакцинувалися і не встигли перехворіти. В таких регіонах є ризик високої захворюваності й летальності, — говорить імунолог Борис Донський, 42 роки. — Рівень небезпеки залежить від нас. Якщо зроблять достатньо щеплень людям із груп ризику, спалах буде нестрашний.

Точного прогнозу, коли прийде нова хвиля коронавірусу, немає.

— Скоріше за все, восени, — каже Донський. — Якщо люди перестануть носити маски, то раніше. Вірус не зник. Карантинні правила не варто ігнорувати.

Зараз ви читаєте новину «Україна не готова до нового штаму коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути