субота, 27 травня 2017 09:17

"Треба не змушувати, а дарувати": в Києві поширюється офісне веганство
10

Минулими вихідними у Києві відбувся фестиваль веганської культури Kyiv Vegan Boom (KVB). Словом "веганство" (спосіб харчування, який на 100% складається з продуктів рослинного походження) нікого не здивуєш у розвинених країнах. Хто і чому в Україні обирає етичний стиль життя і відмовляється експлуатувати тварин та як переманювати людей на "світлий бік" розказали Рудольф Краєвський та Наталія Нищенко. Рудольф – співзасновник фестивалю KVB та мережі веганських стріт-фудів Vegano Hooligano Family. Наталія – виконавча директорка міжнародної групи компаній Smartline, першої в Україні vegan friendly компанії, яка запровадила безкоштовне веганське харчування для усіх своїх співробітників.

Рудольфе, Kyiv Vegan Boom успішно проходить вже вчетверте. Як вдалося зробити з нікому невідомого веганства бренд?

Коли тобі 16, твій веган-активізм – це на якійсь акції облити фарбою вітрину хутряного магазину. Коли тобі під 40 – це відкрити веган-ресторан". Це фраза музиканта Мобі, і я з ним цілком погоджуюсь. Люди знають, що веганство корисне для здоров'я, тому нам просто потрібно дати їм можливість купувати смачну їжу, дати широкий вибір товарів і доступний прайс.

З твого досвіду, як почувається веганська кухня на традиційному українському, достатньо м'ясному, ринку?

Чудово! Особливо завдяки молоді. Я розумію, що поколінню "за 50" вже важко змінити свої погляди. Ось навіть моя мама каже: "Я тебе розумію і повністю підтримую". Але в певному віці вже важко переключитися. Однак в Ейнштейна вийшло у 60 років! А молоде покоління моментально обирає веганство, бо попереду все життя, ніхто не хоче хворіти. І люди розуміють, що планета гине (промислове тваринництво завдає екології великої шкоди: впливає на зміну клімату, забруднює води і грунти). Той же Леонардо Ді Капріо на врученні Оскара замість того, щоб казати "дякую мама, дякую продюсери", він сказав "друзі, нам треба рятувати наш дім". В Україні веганство зараз є абсолютно нормальним побутовим питанням і я вірю, що й надалі буде прогрес. Як в Німеччині, де на рівні держави прийняте рішення, що всі державні компанії годують своїх працівників веганськими обідами.

Ти сам, як веган-активіст, з якими стереотипами зустрічаєшся? Що ти чуєш найчастіше?

Раніше було "веган це значить сироїд". Ще десь п'ять років тому це асоціювалося з тим, що людина настільки любить тварин, що ледве не живе тільки заради них і ненавидить людей взагалі. Три роки тому вже змінилася картина, це вже був health більше, усвідомлений, екологічний та відповідальний спосіб життя. Ще іноді вважають, що веганство – це щось таке делікатесне і дороге, і люди не знають, де на це кошти брати.

Наталіє, як vegan friendly компанія, з якими стереотипами зустрічається і як з ними боретесь?

Найбільший стереотип — це те, що веганська їжа несмачна і одноманітна. І часто у колег були запитання до кухаря у компанії: "Як-як це називається? Булгур?" Вони, мабуть, очікували якусь капусту і буряк. А коли отримали не тільки здорову, а й смачну їжу, то були у захваті. Багато з них вперше їли хумус, батат і фалафель саме у нашому офісі.

Коли бізнес-партнери дізнаються, що ви так турбуєтесь про співробітників, у них не виникають питання, не дивуються?

Їх це, насправді, дуже дивує. Ось нещодавно у нас була зустріч зі співробітником українського Google, який із подивом сприйняв те, що ми годуємо співробітників веганською їжею. Ми не приховуємо своїх веганських поглядів. Навіть коли приходять на зустріч партнери чи, наприклад, підрядники, щоб налаштувати якесь обладнання в офісі — запрошуємо їх із нами пообідати. Для більшості людей це завжди несподівано.

Питання до вас обох. Із вашого досвіду, як людей можна м'яко "змусити" полюбити веганську кухню? Чи є якась стратегія, секрети?

Н: Секрету немає. Якщо ви хочете щось дати людині і щоб вона це взяла – подаруйте. Якщо вам подобається якась книга, і ви хочете порадити її прочитати комусь – подаруйте. Те саме вийшло і в нас. Ми не змушували людей любити веганські обіди, ми їх просто подарували, дали таку можливість. І, вірите, у нас 100% співробітників компанії скористалися цією можливістю і, сподіваюсь, почали змінювати свої погляди на життя.

Чи були якісь завзяті противники, які бойкотували нововведення?

Н: Жодного. У нас залишилися і холодильник, і мікрохвильова піч для тих, хто буде приносити із собою їжу. Але, помічаю, що на кухні до 12:00, поки не починаються обіди, нема жодної людини. І після 16:00, коли вони закінчуються, теж нема нікого. Ми розуміємо, що наші співробітники тепер завжди ситі й у них усе добре.

Р: Насправді ж веганство є природним для людини. Джаред Лето, який не старіє, активний та сильний Бред Пітт. Майк Тайсон став веганом, аби поліпшити здоров'я. Безліч відомих прикладів.

Як ви думаєте, що треба зробити, щоб українці почали обирати на обід фалафель замість котлети?

Н: Коли я відмовилась від м'яса, моя мама, мабуть, рік ходила в легкій депресії від того, що не могла вкласти весь свій материнський потенціал у домашні котлети. Але потім вона почала моніторити інтернет, шукати рецепти і зараз моя мама готує найсмачніші веганські пироги у світі. І я рада, що ми, нове покоління, можемо чогось навчити наших батьків.Головне, ділитися досвідом ненав'язливо, а з миром і любов'ю.

І для мами це новий рівень кулінарної творчості?

Н: Абсолютно! Вона дізналася, що таке нут, що з нього можна робити. Котлети з нуту моєї мами — це просто бомба!

Рудольфе, твій рецепт для того, аби більше людей обирали фалафель замість котлети на обід?

Р: Є вже стала така вегано-хуліганівська фраза на наших майстер-класах: "Ви боїтеся ставати веганами? Просто ви ще не вмієте готувати веганські страви". Коли я став веганом і почав цікавитися рецептами на веган-ресурсах, кухнями світу, в яких є суто веганські страви, я відкрив для себе безліч нового. Мої друзі тоді казали, слухай, це ж ти їси якусь сумну їжу, постійно себе обмежуєш. А я відповідав: "Ви не уявляєте, як розширився мій раціон, діапазон смаків з переходом на веганську кухню". Зараз я можу зробити з насіння, з базиліку, часнику, фактично з нічого за 10 хвилин песто. Я вважаю, що українці дуже талановиті і ми можемо світу показати не лише музикантів дуже крутих, не лише боксерів, але й кухарів в тому числі. Кожен у своїй родині може замість курка-пюре-макарони-салат-борщ приготувати щось цікавіше, озеленити, вітамінізувати свою кухню і не боятися ніяких міфів.

Зараз ви читаєте новину «"Треба не змушувати, а дарувати": в Києві поширюється офісне веганство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути