понеділок, 03 лютого 2020 15:59

Ті, що влучають у ціль. Як передове онкологічне лікування перемістилося зі столиці в регіони?
8

  Володимир Ященко, директор онкологічного центру TomoClinic
Володимир Ященко, директор онкологічного центру TomoClinic

Володимир Ященко, директор онкологічного центру TomoClinic, розповів, як ентузіастам допомагає Всесвіт; чому важливо, щоб життя людини після терапії залишалося таким, як і до лікування; яку роль відіграють молекули і чому в Кропивницькому лікують з гарним результатом навіть тих, від кого відмовляються в інших клініках.

— Вірте – не вірте, але найчастіше питання, на яке доводиться відповідати, не про лікування, не про кращу в Україні променеву терапію, а про те, чому саме Кропивницький. Так і хочеться у відповідь запитати: "А чому все найкраще має бути тільки в Києві? Чому людям з центру країни потрібно добиратися до столиці, втридорого винаймати житло, витрачати час у заторах, хворим занурюватися у галас і метушню мегаполісу, щоб отримати якісну онкологічну допомогу?"

  З проведення променевої терапії онкологічний центр TomoClinic — кращий в Україні і один з кращих у Європі
З проведення променевої терапії онкологічний центр TomoClinic — кращий в Україні і один з кращих у Європі

Мені ця думка не давала спокою задовго до створення TomoClinic, ще з моменту, коли побував у США в одній з найбільших клінік світу Мейо. Вона знаходиться у Рочестері — містечку, де менше 120 тис. населення.

Як все вийшло?

Зірки зійшлися. Як у Пауло Коельо в книзі "Алхімік": "Якщо чогось хочеш, увесь Всесвіт буде сприяти, щоб твоє бажання збулося". А якщо серйозно, було багато роздумів, багато планів, зустрічей, обговорень. Ідею підтримав Костянтин Яринич, який до 2014 року працював головним лікарем онкодиспансеру в Кропивницькому,— уродженець і патріот міста.

  Фахівці TomoClinic завжди готові допомогти навіть у дуже складних ситуаціях
Фахівці TomoClinic завжди готові допомогти навіть у дуже складних ситуаціях

Спочатку все замислювалося як створення Центру променевої терапії, і ми розуміли, що на голому місці таку клініку не побудуєш — потрібна інфраструктура, спеціальні бункери. Звичайні лікарні для цієї мети не підходять. Адже онкологічне лікування — комплекс методів. Нам необхідна була база, яка в перспективі могла б забезпечити весь комплекс, доповнити наші послуги.

Дуже непросто — встановити два сучасних лінійних прискорювачі і зібрати досвідчених фахівців з різних міст. Все вирішилося, тому що на нашому боці був губернатор області і нас підтримала обласна рада. Так ми отримали в оренду приміщення поруч з онкодиспансером за умови, що будемо безкоштовно лікувати дітей. Всі роки роботи ми цю умову виконуємо, проводимо променеву терапію успішно. Нерідко беремо на лікування дітей, та й дорослих теж, від яких відмовляються інші клініки, в тому числі і столичні. І у нас хороші результати. Ми пролікували дитину, якій відмовили і в НІР у Києві, і в Охматдиті, і в Рівному, та змогли допомогти в тому, що стосується нашого етапу.

  Стаціонар на 60 місць: сучасне хіміотерапевтичне відділення, палата інтенсивної терапії, перев'язочна, реабілітаційне відділення — п'ятиповерховий будинок.
Стаціонар на 60 місць: сучасне хіміотерапевтичне відділення, палата інтенсивної терапії, перев'язочна, реабілітаційне відділення — п'ятиповерховий будинок.

Звичайно, 4.5 року — невеликий термін роботи для онкологічної клініки. Однак я з упевненістю заявляю, що з променевої терапії ми сьогодні кращі в Україні і одні з кращих у Європі. Унікальна система Томотерапії з широкими можливостями, якою обладнаний центр, — єдина в країні. Лікарі-радіотерапевти мають кваліфікацію і досвід, ми врятували сотні життів. Повірте, це не просто високі слова.

Наші результати говорять самі за себе. А скільки разів нам вдавалося неоперабельні пухлини перевести в операбельні. За рахунок променевої терапії зменшувався обсяг утворення, і пацієнтові проводили хірургічне лікування. Все, абсолютно все залежить від точності планування, від того, наскільки чітко фахівці визначать контур пухлини. Коли проганяємо сеанс на фантомах перед тим, як лікувати пацієнта, і маємо можливість переконатися, що реалізуємо план опромінення, то отримуємо гарний результат, світовий результат.

Коли сімейні лікарі просять прочитати лекцію про те, як боротися з ускладненнями променевої терапії, ми відповідаємо, що головна боротьба — недопущення ускладнень. Пацієнт повинен знати, що величезне значення має вибір інструменту для збереження оточуючих здорових органів і тканин. Це питання якості життя, про яке ми весь час говоримо: наприклад, відсутність стом при опроміненні ЛОР-локалізацій. Ми ж нічого не вигадуємо, а реалізуємо технології, які використовуються у світі. Наші дії спрямовані на результат, щоб життя людини після лікування залишалося таким, як і до нього, або максимально наближеним.

Променева терапія не працює тільки як єдиний метод

Променева терапія — це був наш старт. Тепер ми організували і хіміотерапевтичне відділення. Йшли до мети наполегливо і навесні минулого року відкрили стаціонар на території поруч із клінікою: 60 місць, сучасне хіміотерапевтичне відділення, палата інтенсивної терапії, перев'язочна, реабілітаційне відділення — п'ятиповерховий будинок.

Крім того, жінки проходять у нас повний цикл лікування при раку молочної залози: найсучасніша і точна діагностика, органозберігаючі операції, безпечна променева терапія із захистом серця і легень, хіміотерапія, реабілітація як в процесі лікування, так і після закінчення.

  Хіміотерапія — дуже потужний, ефективний метод в досвідчених руках
Хіміотерапія — дуже потужний, ефективний метод в досвідчених руках

Пацієнти оцінили і чудові умови. За рівнем комфорту стаціонар не поступається готелям високого класу: затишні палати, які оснащені всім необхідним, триразове харчування — смачна їжа з індивідуальним підбором страв. Причому в порівнянні зі столичними цінами перебування в нашому стаціонарі в рази дешевше.

  За рівнем комфорту стаціонар не поступається готелям високого класу
За рівнем комфорту стаціонар не поступається готелям високого класу
  Променева терапія часто проводиться в комбінації з хіміотерапією. Пацієнти все проходять в одному місці, під наглядом, під постійним контролем.
Променева терапія часто проводиться в комбінації з хіміотерапією. Пацієнти все проходять в одному місці, під наглядом, під постійним контролем.

Це був правильний крок саме тому, що променева терапія часто проводиться в комбінації з хіміотерапією. Люди нікуди не їздять, не витрачають на зайві пересування сили, нерви і час, який в онкології життєво важливий; все проходять в одному місці, під наглядом, під постійним контролем.

До нас прийшли працювати високої кваліфікації фахівці з досвідом паліативної хіміотерапії, а також лікарі інтенсивної терапії. Уже після остаточного гістологічного висновку ми визначаємо, яку хіміотерапію застосувати, і вибираємо відповідний протокол. Кожен організм по-своєму реагує. Тому дрібниць тут немає і бути не може.

Хіміотерапія — дуже потужний, ефективний метод у досвідчених руках. Архіважливим є все — умови транспортування і зберігання препаратів, правильне розведення, правильне введення, застосування спеціальних інфузматів. Адже не просто так ми використовуємо тільки світлозахисні системи від B. Braun, які не дозволять зруйнувати структуру препарату і завдяки спеціальним фільтрам гарантовано пропустять саме те, що необхідно. Всі ці фактори безпосередньо пов'язані зі взаємодією молекул, від якої і залежить результат. Я бачу, що ми попереду багатьох клінік, де зовсім не так відповідально ставляться до проведення хіміотерапії.

  В онкологічному центрі TomoClinic лікують з гарним результатом навіть тих, від кого відмовляються в інших клініках
В онкологічному центрі TomoClinic лікують з гарним результатом навіть тих, від кого відмовляються в інших клініках

З різних куточків України

Ми дотримуємося протоколів, і результативність нашого лікування така ж, як в Європі. За минулі роки я ще раз переконався, наскільки правильним було рішення про створення такого центру саме в цьому регіоні. Тільки 20% наших пацієнтів — мешканці Кропивницького і області. Решта приїжджають з різних куточків країни: Одеса, Київ, Херсон, Миколаїв та інші міста і райони. Звертаються і пацієнти з-за кордону.

Як нас вибирають? Гадаю, переважно сарафанне радіо працює. Люди дізнаються про результативність лікування, якої нам вдалося досягти, про лікарів, про комфорт. Наші фахівці завжди готові допомогти навіть у дуже складних ситуаціях.

Зараз ви читаєте новину «Ті, що влучають у ціль. Як передове онкологічне лікування перемістилося зі столиці в регіони?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути