Термічна обробка продуктів захищає організм від шкідливих мікробів і токсинів. Також вона покращує їх смаку та допомагає травленню. Але не треба забувати, що від високої температури можуть зникати вітаміни. Є певні секрети як приготувати смачно страву і зберегти максимум корисних речовин.
Вітамін A
Міститься в печінці, часнику, вершковому маслі, брокколі, морських водоростях, моркві, томатах, зеленій цибулі і кропі.
Найбільше вітамін A втрачається при смаженні та сушінні під ультрафіолетовими променями. Добре зберігається при стерилізації продуктів при температурі до 120 градусів.
Вітамін B1
Міститься в вівсянці, пшоні, свинині, печінці, гречці, макаронних виробах.
Особливо чутливий до варіння (втрачає до 45% користі), смаженні (до 42%) і тушкуванні (до 30%). В
Вітамін B2
Міститься в печінці, грибах, курячих яйцях, гусятині.
При варінні втрачається до 43% корисних властивостей, при тушкуванні втрачається всього 10% біологічної активності вітаміну.
Вітамін B6
Міститься в бобах, тунці, скумбрії, солодкому перці, курячому м'ясі, шпинаті, білокачанну капусту.
Цей вітамін стійкий до впливу високої температури, а варіння перерахованих продуктів навіть корисно. Так B6 звільняє свої активні компоненти.
Вітамін B9
Міститься в печінці, квасолі, шпинаті, броколі, ячної крупі, білих грибах і печерицях.
Погано переносить будь-яку термічну обробку, втрачаючи до 90% своїх властивостей. Особливо значні втрати вітаміну при варінні і консервації.
Вітамін C
Міститься в шипшині, солодкому перці, капусті, апельсинах, лимонах, часнику, шпинаті.
Ці продукти краще їсти свіжими. Відварюючи капусту, втрачається до 90% вітаміну, а тушкування знищує його на 50%.
Вітамін D
Міститься в морському окуні, печінки, курячих яйцях, вершковому маслі.
Добре переносить термічну обробку, якщо температура не перевищує 100 градусів.
Вітамін E
Міститься в шипшині, лососеві, пшениці, куразі, чорносливі, вівсяної і ячної крупі.
Практично не руйнується під впливом високої температури, але страждає від прямих сонячних променів.
Вітамін PP
Міститься в м'ясі птиці, кроля, яловичині, рибі і печінки.
Гарно переносить будь-яку термічну обробку, консервування та заморожування. Перераховані продукти втратять від 5 до 40% корисних властивостей вітаміну, як би їх не приготували.
Як зберегти корисні властивості продуктів?
Щоб не розгубити в процесі приготування їжі все вітаміни, температура не повинна перевищувати 100 градусів. Це знищить патогенні мікроорганізми, але збереже біологічні властивості продуктів.
Треба скоротити час термообробки. Овочі готувати на пару або запікати. Також не нарізати їх занадто дрібно, не використовувати тертку або блендер. Краще продукти почистити і нарізати перед самим вживанням.
Читайте також: Продукти, які непомітно у людей викликають звикання
Кожен наступний розігрів страви знижує його користь. Треба готувати на один прийом їжі, щоб не заморожувати продукти і не зберігати їх занадто довго.
Коментарі