четвер, 13 грудня 2018 10:28

Супрун розповіла, як правильно харчуватися під час вагітності

  Фрукти та овочі під час вагітності обов’язково їсти під час усіх прийомів їжі та перекусів. Фото: dityinfo.com
Фрукти та овочі під час вагітності обов’язково їсти під час усіх прийомів їжі та перекусів. Фото: dityinfo.com

В.о. глави МОЗ України Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook дала кілька порад, як харчуватися вагітним.

На її думку, додатковий прийом мультивітамінних і мінеральних комплексів може бути обґрунтований, наприклад, у випадках вагітності з високим ступенем ризику.

ТОП-8 порад від чиновниці:

1. На початку вагітності раціон може не відрізнятись. Надлишку солоної їжі слід уникати, а солодощів краще не їсти, аби не набирати вагу. Неїстівних продуктів, як крейда, наприклад, яких подекуди хочеться вагітним, їсти не треба.

2. Якщо є токсикоз легкого ступеня, з ним можна впоратися за допомогою збалансованої дієти та дробленого харчування: кожні 2-3 год., невеликими порціями, злегка підігрітою їжею, бажано у протертому вигляді.

3. На більш пізніх етапах вагітності (2 і 3 триместри) варто поставитися до харчування суворіше. Що більшим стає плід, то вище навантаження на шлунково-кишковий тракт. Можуть виникати такі неприємні явища, як печія і закрепи. У цей період треба максимально обмежити себе у солодощах, продуктах, що містять тартразин (пофарбовані газовані та солодкі напої, копченості, пофарбовані креми, жувальні гумки і жувальні цукерки, карамель), консерви, міцний чорний чай і міцну каву.

4. Фрукти та овочі обов'язкові під час усіх прийомів їжі та перекусів. Бажано їсти їх свіжими, термічно не обробленими та, навпаки, обмежити споживання надмірно солоних або солодких, сильно обсмажених, у великій кількості жиру. Важливе ретельне миття сирих овочів і фруктів. Непастеризований сік вживати не рекомендується.

5. Збільшити у харчуванні різноманітних цільних злаків. Розумний вибір злакових продуктів — із низьким вмістом солі та цукру.

6. Споживати молочні продукти під час кожного прийому їжі у кількості понад 500 мл на добу. Сир і йогурт можуть бути правильним вибором для перекусу. Доцільно віддавати перевагу молочним продуктам із низьким вмістом жиру, але не знежирені.

7. Обмежити перероблені м'ясні продукти (ковбаси, сосиски, паштети тощо).

8. Їсти бобові, рибу, яйця та горіхи — продукти, що дуже подібні за харчовою цінністю до м'яса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали емоційні фото чоловіків, присутніх на пологах

Також Уляна Супрун застерегла вагітних, що пити багато вітамінів небезпечно. Виняток - фолієва кислота, яка зменшує ризик розвитку дефекту нервової трубки дитини. Розпочати прийом фолієвої кислоти необхідно ще до вагітності — за 2-3 місяці, і приймати до 12 тижня.

Щодо інших вітамінів, не існує достатньо доказів, що вони мають додаткову користь для здоров'я дитини. Прийом вітаміну А у готовому вигляді може бути небезпечним. Можна їсти лише помаранчеві та червоні овочі та фрукти із жирами: моркву з олією, гарбуз і масло. У такому випадку не буде ані ризику браку вітаміну А, ані його надлишку.

Список найкорисніших продуктів для організму склали вчені-дієтологи з Великобританії. Очолили його селера і горіхове масло. До списку найкорисніших для організму продуктів увійшли: місо-суп, манго, авокадо, курячі яйця, горіхи кеш'ю, житній хліб, тушковане м'ясо, карі, шоколад, зелений листовий салат.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розповіла, як правильно харчуватися під час вагітності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути