вівторок, 24 березня 2020 21:59

Супрун розповіла, як облаштувати самоізоляцію при підозрі на Covid-19

Супрун розповіла, як облаштувати самоізоляцію при підозрі на Covid-19
Які правила потрібно виконувати при самоізоляції. Фото: Facebook

Ексглава МОЗ Уляна Супрун розповіла, як поводитися людям, які очікують на підтвердження тесту на наявність коронавірусу, мають позитивні результати тесту, але не мають симптомів, мають легкі симптоми хвороби COVID-19 або повернулися з країн з великою кількістю випадків коронавірусної хвороби.

Ці люди мають залишатися на суворій самоізоляції вдома, пише вона у Facebook.

"Людина має залишатися в окремій кімнаті, яка добре провітрюється, і спати в окремому ліжку. Призначте одного доглядача за цією людиною не з категорії ризику. Будь-які відвідування іншими людьми заборонені. Винятком може вважатися мати, що годує грудьми. Враховуючи переваги грудного вигодовування та наявні на цей час дані про малоймовірну передачу вірусу через грудне молоко, мати може продовжувати годувати грудьми", - написала Супрун.

Поруч з дитиною така людина має носити медичну маску. Перед контактом з дитиною варто вимити руки.

"Якщо вдома є ще хтось, хто не доглядає за хворим, важливо зберігати дистанцію у 2 метри, не перебувати в одному приміщенні, уникати будь-якого контакту. Усі вдома мають завжди дотримуватися належної гігієни рук, гігієни кашлю і чхання, не торкатися очей, носа чи рота, не помивши перед цим ретельно руки. Регулярно провітрюйте усі приміщення вдома. Робіть вологе прибирання щонайменше раз на день. Особливо, якщо вдома залишаються діти", - вказала вона.

Людина, яка самоізолюється, має одягати маску, якщо з нею в приміщенні знаходиться доглядач. Якщо це неможливо, маску повинен одягнути доглядач.

Для дезінфекції поверхонь варто використовувати побутові відбілювальні розчини, спиртові розчини, що містять щонайменше 70% спирту чи побутові засоби для дезінфекції.

"Розчин на основі білизни можна приготувати так: 5 столових ложок (якщо він у сухому вигляді) на 3,5 літри води або 4 чайні ложки на літр води. Пошукайте інструкції окремо, якщо не впевнені щодо пропорцій. Вони можуть змінюватися залежно від виробника засобу", - йдеться у повідомленні.

Дезінфекцію треба проводити в рукавичках. Обов'язково потрібно дезінфікувати поверхні, до яких часто торкаються, - стільниці, ручки, вимикачі світла. Перед дезінфекцію поверхні потрібно помити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комаровський зробив прогноз про тривалість карантину

Людина на самоізоляції має їсти у своїй кімнаті. Їжу мають лишати біля дверей і потім забирати брудний посуд, аби людина не виходила зі своєї кімнати.

Посуд найкраще мити у посудомийній машинці. Якщо її немає, то посуд треба ретельно помити гарячою водою з мийним засобом і добре висушити.

Можна відокремити посуд, яким буде користуватися людина на самоізоляції. Не можна обмінюватися їжею чи напоями, пити зі спільних чашок, з якими контактувала людина на самоізоляції. Всі залишки їжі варто викидати.

У туалеті та ванній кімнаті після кожного користування варто дезінфікувати поверхні, з якими контактувала людина на самоізоляції.

"За змоги розробіть графік, за яким буде мінімізовано контакт з іншими людьми. Наприклад, є сенс користуватися ванною кімнатою ввечері вже після того, як нею скористалися інші. Під час самоізоляції слід використовувати окремий туалетний папір, рушники для рук, зубну пасту та інші приладдя для гігієни. Рушники та приладдя можна залишати в кімнаті, де самоізолюється людина, аби уникнути плутанини", - вказує Супрун.

Одяг людини на самоізоляції для прання потрібно збирати в окремий пакет. Його можна залишити біля дверей з кімнати. Перед пранням треба одягнути гумові рукавички.

Під час прання варто уникати прямого контакту з речами. Прати звичайним порошком при найвищій можливій температурі для матеріалу.

Після завантаження пральної машини потрібно очистити та продезінфікувати усі поверхні навколо неї. Випрані речі треба гарно висушити, опісля попрасувати за найвищої температури.

За станом людини на самоізоляції потрібно пильно стежити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли з'являться в аптеках дешеві маски

"Підготуйте необхідні контакти у випадку погіршення. Проконсультуйтеся з лікарем заздалегідь про алгоритм дій у разі виникнення більш серйозних симптомів, дізнайтеся які саме симптоми можуть з'явитися та свідчити про погіршення стану і потребу звернутися за медичною допомогою. До таких симптомів можна віднести: труднощі з диханням, стійкий біль або тиск у грудях, синюшність шкіри обличчя, рук або тіла чи сплутаність свідомості. У цьому випадку негайно повідомте сімейного лікаря або телефонуйте одразу у швидку", - радить Супрун.

За своїм станом також потрібно слідкувати. Усі люди в помешканні вважаються контактними особами. Будьте на зв'язку із сімейним лікарем.

Скасовані поїздки та зустрічі, невиконані плани, а ще постійне відчуття тривоги — такі реалії життя у світі, яким поширюється SARS-CoV-2. Відчувати тривогу — нормально, каже ексголова МОЗ Уляна Супрун. І радить, як піклуватися про психологічне здоров'я під час поширення коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розповіла, як облаштувати самоізоляцію при підозрі на Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути