неділя, 22 липня 2018 22:05

Супрун розповіла про шкоду солодощів

Супрун розповіла про шкоду солодощів
ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру. Фото: AgroNews.ua

Глава Міністерства охорони здоров'я України Уляна Супрун попередила українців про шкоду солодощів і поділилася секретами здорового раціону.

"З'їсти щось солодке - досить поширена примха після вечері. І якщо таке бажання виникає у вас постійно - будьте обережні, адже надмірна кількість цукру в раціоні може спрацювати як бомба уповільненої дії і зашкодити вашому здоров'ю", - пише Супрун в своєму Facebook.

За словами міністра, комбінації цукру, білого борошна, масла і транс-жирів можна назвати своєрідним "діабетом на тарілці". Крім того, зазначила вона, дослідження пов'язують ці інгредієнти з високими ризиками виникнення серцево-судинних хвороб, ожиріння, карієсу, хвороб печінки і деяких видів раку.

"Звичайно, ми споживаємо цукор у складі звичайних продуктів, які в основному містять вуглеводи. В натуральному вигляді цукор містять фрукти, овочі, зернові та молочні продукти... Велику небезпеку для здоров'я мають додані цукри, тобто ті, які штучно додають в продукти, щоб зробити їх смачніше. Наприклад, у солодких газованих напоях, ароматизованих йогуртах і більшості десертів - тістечках, тортах і печиві", - перерахувала Супрун.

"ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Для людей, які щодня витрачають в середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) - до 50 г на добу (10 чайних ложок)", - пише вона.

Також глава МОЗ зазначила, що цукор у смачних десертах - це в основному "порожні" калорії, які не принесуть ніякої користі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Руйнівниця міфів Супрун дала пораду на вихідні

Якщо вам все-таки важко відмовитися від солодкого, Супрун дала кілька порад:

- Готуйте власні десерти

Солодощі з магазину зазвичай перенасичені шкідливими додатковими цукрами та іншими домішками, тому при можливості готуйте десерт вдома. Таким чином ви зможете використовувати менше олії і цукру, або ж додати до десерту більш корисні продукти, наприклад сухофрукти або горіхи.

- Контролюйте порції і кількість солодкого

Часто обмеження на улюблені продукти породжують ще більше бажання їх отримати. Тому рекомендації їсти десерт всього один раз на тиждень або в особливих випадках дуже часто не спрацьовують. Замість цього краще контролюйте розмір порції.

- Одразу чітко визначайте порцію

Цей спосіб часто коштує великої кількості зусиль, адже здається, що важко залишити в спокої вже почату пачку печива. Відберіть невелику кількість і перед тим, як почати їсти, просто відкладіть подалі всі залишки.

"Пам'ятайте, найбезпечніший спосіб споживати солодке - вибрати найбільш корисні альтернативи. Чорний шоколад, горіхи, мед і сухофрукти можуть замінити шкідливі тістечка з кремом", - уклала глава МОЗ.

Раніше Уляна Супрун здивувала українців рекомендаціями щодо вживання морозива при хворому горлі.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розповіла про шкоду солодощів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути