Ексклюзиви
понеділок, 06 травня 2019 14:51

Супрун розповіла про вживання кальцію, магнію та цинку

Супрун розповіла про вживання кальцію, магнію та цинку
На питання пити чи не пити мінеральні добавки може відповісти лише лікар Фото: Главком

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла, чим небезпечне вживання мінеральних добавок із магнієм, цинком та кальцієм. А також про те, як їх краще приймати.

Кальцій корисний не лише для здоров'я кісток. Він є сигнальною молекулою всередині клітини, кофактором багатьох ферментів. Рівень кальцію в крові має бути сталим, пише "24 канал".

Добова доза кальцію – 1 гр. Супрун радить вживати цитрат кальцію. Робити кілька прийомів упродовж дня дозами не більше за 600 мг.

"Добавки кальцію взаємодіють з іншими ліками, зокрема антибіотиками, бісфосфатами та ліками проти гіпертензії. Окрім цього, кальцій погіршує засвоєння магнію, цинку та заліза".

Ці добавки не врятують від ламкості нігтів та волосся. Брак кальцію в організмі проявляється як втрата кальцію. У крові його рівень постійний, а тому він не може вплинути на ні на шкіру, ні на волосся чи нігті.

Ламкість нігтів разом із потрісканими губами, задишкою, швидкою втомлюваністю свідчить про анемію або ж недостатню активність щитоподібної залози.

Магній міститься у молочній сироватці, молоці та молочнокислих продуктах, сирі типу пармезан, моцарела та сулугуні, білокачанній, цвітній та пекінській капусті.

Магній є "помічником" майже 80% ферментів у тілі. Дефіцит мікроелемента пов'язують із серцево-судинними хворобами, діабетом, остеопорозом, гіпертензією, та неврологічними порушеннями.

Добова доза магнію – 3,6 мг/кг. Більшість добавок містять більше. Але магній має обмеження у засвоєнні.

"Магній поглинається в кишківнику пасивним та активним перенесенням. Активне означає, що є білок, який, як перевізник, тягне іон магнію із кишківника в кров. Це важливий момент, адже в такому разі саме кількість переносників обмежуватиме здатність тіла засвоїти магній. Магній, кальцій та цинк мають спільний переносник у кишківнику — що їх більше в організмі, то сильніша конкуренція та гірше поглинання".

Пити магній потрібно невеликими дозами, але окремо від цинку та кальцію. Добавки з магнієм потрібно поєднувати із білковою та жирною їжею, сухарями і коренеплодами. Вони сприяють поглинанню магнію. А висівки, гриби, шпинат, горіхи та високі дози інших мінералів перешкоджатимуть засвоєнню магнію з добавок. Магній міститься в усіх зелених овочах, зелені та крупах.

Цинк потрібен для роботи імунної системи, регуляції активності генів, загоєння ран та роботи мозку. Добавки цинку корисні при лікуванні тривалої діареї в дітей і її запобіганні та рекомендовані при кишкових інфекціях. Достатнє споживання цинку може сповільнити пов'язані з віком хронічні хвороби, остеоартрит, остеопороз та дегенерацію сітківки ока.

Додавання цинку контролює рівень глюкози та баланс жирів у хворих на діабет. Цинк потрібен для утворення сперми, його також можуть прописати людям із ВІЛ.

"Нестача цинку може проявлятися у випадінні волосся, дистрофії нігтів (сильному спотворенні), еректильній дисфункції, відставанні розвитку в дітей, частих застудах. Цинку найчастіше браку людям із алкоголізмом, порушенням засвоєння нутрієнтів (при хворобі Крона та целіакії, наприклад), а також майбутнім матерям, матерям, які годують груддю, та веганам".

Добова доза цинку – 5-12 мг/добу. Безпечна доза – до 40 мг за 2- 5 прийомів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, як яблука впливають на серце

Цинк міститься в м'ясі, морепродуктах, бобових, гарбузовому та конопляному насінні, какао та горіхах. Цинк в бобових та горіхах має низьку біодоступність. Їх краще замочувати перед приготуванням чи споживанням.

Гормони часто звинувачують у різних проблемах зі здоров'ям. Вони виділяються в ендокринній залозі чи іншому органі з ендокринною функцією.

Гормони впливають на весь організм. Як вони діють та як дбати про гормональне здоров'я, пояснила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розповіла про вживання кальцію, магнію та цинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути