В Україні за останні півроку на гострі кишкові інфекції, куди входять харчові отруєння (не включаючи ботулізм та отруєння грибами), захворіли 47 256 людей. Окремо на сальмонельозні інфекції за цей період захворіли 3046 українців.
Перш, ніж з'їсти немитий фрукт чи овоч, куплений на ринку, або ж скуштувати в'ялену рибу на березі моря, потрібно зважити ризик від вживання цих продуктів, - пише в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на сторінці у Facebook.
Бактерії найчастіше потрапляють до організму із зіпсованими та неякісними продуктами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 днів до школи: як адаптувати дитину
Підхопити небезпечну хворобу можна і під час купання у забруднених водоймах, через брудні предмети побуту та руки. Тому Супрун радить дотримуватися правил гігієни:
1. Мийте руки з милом
Особливо перед і після приготування їжі. Брудні руки є найпоширенішою причиною харчових отруєнь.
2. Не вживайте в'ялену, копчену, солону та консервовану рибу
При поганому митті консервованих продуктів, недостатній термічній обробці, транспортуванні чи зберіганні вищеперераховані продукти можуть призвести до інфікування.
3. Уникайте покупок на стихійних ринках або у випадкових осіб
Якщо ви не впевнені, що продукти добре зберігалися чи санітарні норми дотримані, – не купуйте. Якщо ж ви придбали такий товар, обов'язково проводьте термічну обробку, особливо молочних продуктів.
4. Не вживайте протерміновані продукти
Уникайте вживання тих продуктів, у яких закінчився термін придатності, оскільки у них уже паразитують патогенні мікроорганізми. Не шкодуйте їх і викидайте одразу на смітник.
5. Мийте овочі
Перед вживанням ретельно вимийте овочі чи фрукти. Якщо ж їх будуть споживати діти, облийте окропом.
Нестача вуглеводів загрожує передчасною смертю. Дотримуватися безвуглеводних дієт можна лише протягом короткого часу. Дослідження американських вчених засвідчило, що в ідеалі частина вуглеводів у раціоні має складати 50-55%.
Коментарі
1