Ексклюзиви
неділя, 30 червня 2024 12:19

Сучасні методи діагностики та лікування ендометріозу
PROMO

  На ендометріоз страждають до 10% жінок різних вікових груп. Фото: iStock
На ендометріоз страждають до 10% жінок різних вікових груп. Фото: iStock

Ендометріоз - хронічне запальне захворювання, спричинене розростанням ендометріоїдної тканини поза порожниною матки. Це призводить до больового синдрому, а також проблем із фертильністю. Ендометріоз є серйозною проблемою, на нього страждають до 10% жінок різних вікових груп - від підлітків до жінок у менопаузі. Зараз немає ефективних способів цілком вилікувати ендометріоз, проте є можливість зменшити симптоми, першою чергою біль, і поліпшити якість життя. Якщо ви зіткнулися з проблемою ендометріозу, досвідчений гінеколог у Києві готовий допомогти з використанням найсучасніших методів діагностики та лікування.

Механізм розвитку ендометріозу

Ендометріоїдна тканина, або ендометрій - це слизова оболонка, що вистилає матку зсередини. Вона відрізняється від усіх інших тканин організму схильністю до циклічного розвитку: протягом менструального циклу ендометрій росте, потовщується і готується до імплантації ембріона, а якщо вагітність не настає, верхній шар відторгається і з кров'ю виходить назовні, після чого починає зростати новий. Призначенням цього функційного шару є підтримка вагітності, в інших ділянках організму він не лише не потрібний, а й шкідливий. Коли клітини ендометрію з'являються поза маткою, на них так само впливають гормони, як і на ендометрій в матці, проте вони не можуть бути видалені, лише спричиняють крововилив з подальшим запаленням та рубцюванням. Саме ці осередки запалення є причиною інтенсивного болю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпліддя лікуватимуть безплатно. МОЗ назвало медичні послуги

Загадкою залишаються причини розвитку ендометріозу. Поки що у дослідників немає розуміння, що є пусковим механізмом. Відомо лише, що впливають спадкові, гормональні фактори, мікробіота та низка інших.

Сучасні методи діагностики ендометріозу

Осередки ендометріозу можуть знаходитися в стінці та шийці матки, черевній порожнині, кишківнику, очеревині, яєчниках, фаллопієвих трубах і навіть у носі та легенях. Тому для їхнього виявлення можуть використовуватися різні методи, але найбільш інформативними вважають магніторезонансну томографію і діагностичну лапароскопію. Додатково можуть бути використані кольпоскопія, УЗД, гістеросальпінгографія, а іноді низько розташовані великі осередки гінеколог може пропальпувати під час дворучного дослідження матки.

Методи лікування ендометріозу

Підхід до лікування ендометріозу залежить насамперед від тяжкості симптомів. Впливає також стадія захворювання (не завжди тяжкість симптомів пропорційна до стадії).

Консервативне лікування

Якщо у жінки немає вираженого больового синдрому, обмежуються медикаментозною терапією. Вона полягає у прийомі гормональних лікарських препаратів, що пригнічують овуляцію. Це оральні контрацептиви з естрогеном та прогестероном, прогестини, антагоністи та агоністи гонадотропін-рилізинг гормону. Також іноді використовують інгібітори ароматази, що знижують рівень естрогенів. Для придушення болю призначають знеболювальні з групи нестероїдних протизапальних засобів. Наразі лікарі пропонують кожні півроку оцінювати лікування і коригувати у разі недостатньої ефективності. Нажаль, в однієї жінки можуть бути ендометріоїдні осередки різного типу, з різною чутливістю до препаратів. Це причина того, що поліпшення іноді має тимчасовий характер: поки одні осередки пригнічуються, інші зростають.

Хірургічне лікування

Хірургічне лікування ендометріозу полягає у видаленні ендометріоїдних осередків та злук. Нині для цього використовують здебільшого щадні малоінвазивні методи. Операції виконують лапароскопічним способом, для видалення спайок і кіст можуть призначати радіохвильову абляцію.

Медичні центри "Мати та дитина":

• Київ, вул. Макіївська, 8
• Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
• Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
• Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
• Львів, вул. Замарстинівська, 85а
• Київ, вул. Казимира Малевича, 83

 

ТОВ "НЕОМЕД 2007". Ліцензія МОЗ України на провадження господарської діяльності з медичної практики серія АГ № 603203 від 14.09.2011 р. (рішення №33 від 14.09.2011 р.)

Зараз ви читаєте новину «Сучасні методи діагностики та лікування ендометріозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути