пʼятниця, 04 червня 2021 10:26

Сучасна їжа небезпечна. Пояснюємо чому

Автор: https://s-english.ru/
  Хімічний склад більшості продуктів змінився і став невідповідним до еволюційних потреб
Хімічний склад більшості продуктів змінився і став невідповідним до еволюційних потреб

ХХІ ст. - це ера їжі, в якій до максимуму посилені всі смаки: солодкі, солоні, гострі, жирні. Така їжа переважно бідна життєво важливими факторами харчування - вітамінами, мінералами, антиоксидантами, які регулюють обмін речовин. Про небезпеку нинішньої поширеної нездорової їжі розповіла в соцмережах дієтологиня Оксана Скиталінська.

"Коли я була дитиною, щороку мене відправляли "на село", де я їла майже щодня одні й ті ж страви: яєшню, сир зі сметаною, салат з огірків із сиром і сметаною, вареники з сиром і сметаною, картоплю варену, печену й у варениках, пила молоко свіже і кисле, із солодощів - вишні, зокрема у варениках, коржики з прісного тіста, виваляні у розтертому макові з цукром і водою, або хліб з вишневим варенням і молоком. Хліб купували раз у тиждень, звичайний, сірий.

Ще моя бабуся пекла паляниці прямо на металевій пластині печі. Прісні, на зразок круглого лаваша. М'ясо було рідко, зберігали його посоленим у трилітрових банках, у льосі під дошками підлоги, бо холодильника не знали.

Так минало моє літо.

У селі я не пам'ятаю жодної людини з надмірною вагою. Усі багато працювали й рано лягали спати, сільське життя було важке і безпросвітне.

У нашій сім'ї час від часу були смажені "катлєти" з макаронами з цибулею, борщі, супи, салати, налисники й подібні страви. І "кампоти". Мама не вміла пекти, тому традиційних недільних печив та тістечок не було.

Потім все змінилося, і в наше життя прийшла харчова промисловість з її комерційною зацікавленістю - привабливими та збуджуючими апетит харчовими продуктами без відповідного хімічного навантаження - це коли "зі смаком" бекону, чи сиру, чи м'яса, яких там і в помині немає. Смакові "імітатори" порушують обмін речовин, роботу центрів голоду та ситості.

Ожиріння з поодиноких випадків почало набирати масовий характер. І теорія про баланс отриманих та використаних калорій почала розлазитися по швах. Стало зрозуміло, що проблема ожиріння, цукрового діабету другого типу часто криється не в самих людях, а в харчових продуктах. Хімічний склад більшості продуктів змінився і став невідповідним до еволюційних потреб. І надзвичайно знизилася фізична активність.

У часи мого дитинства їжа була простою, низько- та нормофагічною.

Нормофагічна їжа - молоко, картопля, яйце - складається з одного продукту. Помірна фагічність - поєднання декількох продуктів, наприклад, варене м'ясо без додавання спецій, хліб з маслом, чи каша з молоком, картопля з квашеним молоком, мамалига з бринзою.

Низькофагічна їжа - це малосолона, прісна, без спецій, відварена та парова - парові котлети, варені овочі. Вони не сильно збуджують апетит і тому їх багато не з'їси.

Смакові "імітатори" порушують обмін речовин, роботу центрів голоду та ситості

ХХІ ст. - це ера їжі з високою фагічністю. Це їжа, в якій до максимуму посилені всі смаки: солодкі, солоні, гострі, жирні. Така їжа переважно бідна життєво важливими факторами харчування - вітамінами, мінералами, антиоксидантами, які регулюють обмін речовин. Намагаючись компенсувати дефіцит цих мікронутрієнтів, в організмі підвищується апетит, який еволюційно спрямований на пошуки джерел поповнення цих речовин, і який штовхає людину до переїдання, внаслідок чого розвиваються порушення роботи органів травлення та обміну речовин.

Спосіб життя, зміни в харчуванні ведуть до незворотніх змін мікробіому, який формувався та еволюціонував разом з людиною. Це робить людину беззахисною перед багатьма хворобами.

Ми живемо в час вседоступності в їжі. Їжа є завжди, різна. Сезонна і несезонна. Місцева та екзотична. Удень і вночі. Не властиве людській природі харчування порушує еволюційно сформований обмін речовин і стає причиною масового ураження людства хворобами цивілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали продукти, які шкідливо їсти часто

Якщо Вам захочеться молодої картоплі з кропом, молодою цибулею та склянку кислого молока, то знайте, що це голос природи. Не глушіть його чипсами з колою", - зазначає дієтологиня.

Сосиски, солодкі газовані напої, магазинні котлети, випічка, солодкі сухі сніданки, молочні десерти є продуктами, що провокують прихід раннього старіння. Їх перерахувала дієтологиня Тамара Прунцева.

Зараз ви читаєте новину «Сучасна їжа небезпечна. Пояснюємо чому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути