Ексклюзиви
четвер, 06 травня 2021 14:25

Старіння і зневоднення шкіри: чим небезпечна засмага

  Сонце шкодить молодості шкіри
Сонце шкодить молодості шкіри

Сонце - головний зовнішній ворог молодості шкіри й організму загалом. Шкіра старіє не стільки від віку, скільки передчасно внаслідок глікостаріння (від цукру) і фотостаріння (від сонця). До 80% старіння шкіри може бути пов'язано із впливом сонця. Про це розповіла косметолог і нутриціолог Яна Фоксі.

Як сонце впливає на шкіру:

Руйнування колагену й еластину.

Молодість шкіри залежить від колагену, еластину й гіалуронової кислоти (ГК). Упродовж декількох годин після впливу УФ-променів у шкірі виробляються ферменти (матричні металлопротеінази), що спричиняють деградацію колагену, еластину й зменшення кількості ГК. Підсумок: в'ялість шкіри й зморшки.

Руйнування клітин ДНК.

Засмага - це мікроопік. Він має накопичувальний ефект і згодом може призвести до пошкодження ДНК. Це особливо небезпечно для дітей.

Ризик розвитку меланоми.

Накопичені мікроопіки можуть призвести до меланоми (раку шкіри). Щороку випадки виявлення меланоми зростають на 8%, що прямо пропорційно моді на засмагу.

Зниження імунітету шкіри.

У нашому епідермісі є трансуроканова кислота (вона сприяє зволоженню шкіри). Після впливу УФ-променів вона перетворюється на цисуроканову кислоту (імунодепресанти) і пригнічує місцевий імунітет.

Гіперпігментація.

Засмага - стрес для шкіри. Організм намагається захиститися. Захисна реакція - вироблення меланіну (він дає бронзовий відтінок), який потім спричиняє пігментацію. Якщо ви хочете позбутися пігментації, немає сенсу робити це без правильного захисту від сонця.

Порушення регенерації шкіри.

Унаслідок захисних реакцій шкіри у відповідь на УФ-випромінювання відбувається її потовщення й огрубіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олівія Калпо похизувалась спокусливими принадами на Мальдівах

Є два типи УФ-променів:

UVB дають почервоніння й опіки. У похмуру погоду промені блокуються. Поступове опромінення може викликати рак шкіри.

UVA активні весь рік, не мають перешкод (ні хмари, ні вікна) і проникають одразу в дерму. Спричиняють засмагу, пігментацію і фотостаріння шкіри. Тому spf-креми потрібні навіть узимку.

Сонячний опік за своїм механізмом дещо схожий на звичайний термічний опік. За нього відповідає ультрафіолетове випромінювання типу А. Він стаєтсья внаслідок упливу радіації, яка проникає в шкіру й утворює тепло. І через сильний тепловий уплив починається запальний процес.

Загалом є чотири типи опіків, але на сонці звичайна людина може зазнати опіку першого ступеня (почервоніння, набряк, незначний біль) та другого ступеня – коли вже утворюються пухирі.

Є умовно безпечна доза впливу сонячного проміння і вона залежить від фототипів – їх визначено шість. Для людини третього типу (русяве волосся, карі очі та шкіра з середньою кількістю пігменту меланіну) можна перебувати під прямими сонячними променями не більше як 15 хв. на день.

Зараз ви читаєте новину «Старіння і зневоднення шкіри: чим небезпечна засмага». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути