середа, 22 березня 2017 16:59

Стало відомо про ситуацію з туберкульозом в зоні АТО

Стало відомо про ситуацію з туберкульозом в зоні АТО
Донецький міський протитуберкульозний диспансер. 2012 р. Фото: Google

На нинішній території АТО залишилися протитуберкульозні диспансери, медики, які там працювали та більше 5 тисяч пацієнтів. Про стан здоров'я останніх українські медики подбати не можуть.

Розповіла Gazeta.ua Яна Терлєєва, заступник директора з питань організації протитуберкульозних заходів ДУ "Центр громадського здоров'я України".

"До оголошення бойових дій на території лише Донецької і Луганської області проживало близько 15-ти відсотків від загальної кількості хворих на туберкульоз (всього в Україні 35 тис. хворих - прим.). Перебування людей у складних умовах, коли переживають стрес, є у зоні конфлікту, призводить до підвищення ризику захворювання протягом дворічного періоду. Говорити про те, що ця ситуація не вплине на підвищення стану туберкульозу в Україні, говорити не можна", - сказала Терлєєва.

Хворими на туберкульоз, що нині перебувають у медичних установах на території зони АТО опікуються представники Всесвітньої організації охорони здоров'я та міжнародні партнери України, які мають можливість перебувати на території, непідконтрольній Україні.

"Досить в складних умовах перебувають пацієнти у так званих сірих зонах, що живуть в зоні конфлікту. Тому що більша частина структури залишилась на територіях, які непідконтрольні Україні. Це і кадровий потенціал, і лабораторії, оснащені сучасним лабораторним обладнанням, протитуберкульозні заходи для лікування тяжких хворих і так далі", - розповіла представник МОЗ України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від туберкульозу померла 2-річна дитина

Медики з сусідніх з Україною країн повідомляли під час профільного з'їзду у Астані, що деякі хворі на туберкульоз виїхали з території АТО закордон.

"Поширюються міграційні процеси, і більше стає хворих, які покидають свою країну. Вони перебувають в Російській Федерації, Польщі, Румунії, Молдові. Для того, щоб забезпечити безперервне надання медичної допомоги, для відповідного планування, створено майданчик, на якому відбувається обмін даними про пацієнтів, вона працює різними мовами", - повідомила Яна Терлєєва.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо про ситуацію з туберкульозом в зоні АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути