середа, 13 грудня 2023 00:44

Що відбувається в організмі, якщо спати не більше 6 годин

Що відбувається в організмі, якщо спати не більше 6 годин
Тим, хто не висипається, слід пити більше води. ФОТО: dailyburn.com

Нестача сну призводить до гормонального збою. Проблема виникає з гормоном під назвою вазопресин. Він відповідає за утримання рідини в організмі. Вивільняється протягом усієї доби, однак вночі найактивніше. Якщо людина спить мало, утворення вазопресину порушується.

"Відмовляючи собі в рекомендованих 8 годинах сну, ви можете пропустити той проміжок часу, коли гормон має вивільнятися. Це призведе до зневоднення організму", — цитує американського вченого доктора Розінгера науковий ресурс sci-news.com.

Команда з американських і китайських дослідників порівняла дані людей, які спали по 6 годин на добу, і тих, хто відводив на сон по 8 годин. У перших було виявлено більшу концентрованість сечі й значно вищий ризик зневоднення — від 16 до 59%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сонливість і гикавка - 10 способів перехитрити організм

Вчені застерігають, що зневоднення є вкрай небезпечним станом. Воно здатне призвести до перепадів настрою, порушення пізнавальних функцій, зниження працездатності й багатьох інших проблем. Тривале або хронічне зневоднення може спричинити серйозніші наслідки. Приміром, спровокувати утворення в нирках каменів й підвищити ризик інфекційного ураження сечових шляхів.

Людям, які не мають можливості спати рекомендовані 8 годин і почуваються виснаженими, вчені рекомендують пити побільше води.

Раніше розповіли, що шкідливо спати більше 10 годин. До такого висновку вчені прийшли, проаналізувавши результати 10-річного дослідження. Участь у ньому взяло більш як 1,5 тис. людей віком старше 60 років.

Зараз ви читаєте новину «Що відбувається в організмі, якщо спати не більше 6 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути