середа, 17 травня 2023 04:00

Що таке ВІЛ і як перевіритися на інфекцію

Тестуватися на ВІЛ необхідно всім, хто має фактори ризику інфікування.

Що раніше вірус знайдено, тим швидше людина потрапляє під медичний нагляд і розпочинає лікування. Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я.

ВІЛ – вірус імунодефіциту людини. Він вражає і поступово знищує клітини імунної системи людини, які захищають організм від інфекцій. Це призводить до розвитку СНІДу (синдрому набутого імунодефіциту) впродовж 8-10 років, за інформацією МОЗ.

Будь-який сексуальний контакт без презервативу може стати причиною зараження.

"Тестуватися на ВІЛ необхідно всім людям, які мають секс та/або інші фактори ризику – робити це варто раз на рік", – пишуть.

Що запобігає передачі ВІЛ

"Насамперед захищений секс. Але в умовах війни, ризики передачі ВІЛ через кров значно вищі, ніж у мирний час. Наприклад, коли ви надаєте першу допомогу пораненому", – кажуть у МОЗ.

Назвали важливе правило – вдягати захисні рукавички завжди. Можна навіть дві пари одразу – це захистить вас, якщо перший шар пошкодиться.

Автор: Facebook.com/moz.ukr
  Міністерство охорони здоров'я опублікувало інфографіку
Міністерство охорони здоров'я опублікувало інфографіку

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як оформити електронний лікарняний: сім порад

"Пам'ятайте, що ВІЛ не проявляється наочно, а отже "чистий" вигляд статевих органів та суб'єктивна оцінка партнера як "здорового" чи "нормального" – це нісенітниця. Вірус не обирає за соціальним станом, звичками чи зовнішністю. Сім із 10 інфікованих людей не входять до так званих "ключових груп", у яких ризик заразитися вищий", – повідомляють.

Де можна зробити тест

Швидкий тест на ВІЛ і вірусні гепатити можна зробити:

у сімейного/ї лікаря;

у найближчому центрі профілактики та боротьби зі СНІДом чи кабінеті "Довіра";

у неурядових організаціях за цим профілем;

у будь-якому закладі охорони здоров'я, що надає медичну допомогу в рамках 13 пакетів програми медичних гарантій, зокрема амбулаторну і стаціонарну медичну допомогу.

Антиретровірусна терапія доступна і безкоштовна.

Вона дієва настільки, що людина проживає своє звичайне здорове життя. Стиль життя відрізняється лиш регулярним прийомом однієї чи кількох таблеток, як при будь-якому хронічному захворюванні.

"Не нехтуйте своїм здоров'ям та пройдіть тестування якомога швидше", – звертається МОЗ.

З 1 квітня рецептурні препарати в аптеці можна отримати не лише за паперовим, а і за електронним рецептом. МОЗ розповіло, як дізнатися, на які ліки потрібен рецепт.

В Україні діє програма "Доступні ліки". Пацієнти, які потребують амбулаторного лікування, можуть отримати лікарські засоби, що входять до програми, безплатно або з невеликою доплатою.

Зараз ви читаєте новину «Що таке ВІЛ і як перевіритися на інфекцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути