Ексклюзиви
пʼятниця, 15 березня 2024 16:13

Що станеться, якщо повністю відмовитись від м'яса

Що станеться, якщо повністю відмовитись від м'яса
Науковці сказали, що буде, якщо відмовитись від вживання м'яса Фото: pinterest

Повна відмова від вживання м'яса може стати причиною розладу психічного здоров'я.

До таких висновків дійшов психіатра з питань харчування та метаболізму Гарвардського університету Джорджія Еде, пише Daily Mail.

Доктор Еде вже декілька років вивчає зв'язок між тим, що ми їмо, і нашим психічним та фізичним здоров'ям. Вона стверджує, що людському мозку потрібно м'ясо, бо без нього ми ставимо під удар наше психічне здоров'я.

"Мозку потрібно м'ясо. Ми звикли, що м'ясо небезпечно для нашого загального здоров'я, включаючи здоров'я нашого мозку, а рослини справді є найкращим засобом для живлення та захисту нашого мозку", - говорить фахівець.

Вона підкреслює, шо попри те, що достатня кількість білка вже давно викликає занепокоєння у веганських дієтах, споживання м'яса - це щось більше, ніж білок.

"Насправді йдеться не про білки, а про всі інші поживні речовини, які містяться в м'ясі. Ви можете задовільнити свої потреби в білках за допомогою веганської та вегетаріанської дієти, якщо її ретельно спланувати", - каже доктор Еде.

Хоча продукти тваринного походження, такі як яйця, м'ясо, сир і грецький йогурт, містять багато білка, його також можна знайти у веганських стравах, таких як сочевиця та броколі.

"Але багато інших основних поживних речовин знайти набагато важче, й в деяких випадках їх неможливо отримати з рослин", - додала науковець.

Вона зазначила, що м'ясо - "єдина їжа, яка містить усі необхідні нам поживні речовини в належній формі, а також є найбезпечнішою їжею для рівня цукру в крові та інсуліну".

Ці поживні речовини включають вітамін B12, омега-3 жирні кислоти, цинк, холін, залізо та йод.

Вітамін B12, наприклад, допомагає у формуванні насичених киснем еритроцитів і ДНК. Однак його також пов'язують з регуляцією серотоніну, що підвищує настрій, а низький рівень серотоніну пов'язаний із підвищеним ризиком депресії та тривоги.

Систематичний огляд 18 досліджень 2021 року порівнював тих, хто їсть і не їсть м'ясо. У дослідженні взяли участь 160 257 учасників віком від 11 до 96 років (53 відсотки з яких були жінки), у тому числі 149 559 м'ясоїдів і 8 584 м'яса уникали.

З них 11 досліджень показали, що дієти без м'яса пов'язані з погіршенням психічного здоров'я. Одне з цих досліджень показало, що вегетаріанці мали 35,2 відсотка ймовірності розвитку великої депресії в порівнянні з 19,1 відсотком у м'ясоїдів.

Крім того, ймовірність розвитку тривожного розладу у вегетаріанців становила 31,5 відсотка, у порівнянні з 18,4 відсотками у м'ясоїдів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ошийок, "яблучко" чи вирізка: як обрати найсоковитішу частину свинини

Одне дослідження, опубліковане у 2022 році, опитало 14 000 бразильців віком від 35 до 74 років і виявило, що ті, хто дотримувався веганської дієти, вдвічі частіше страждали від депресії - навіть якщо вони споживали такі ж поживні речовини, як м'ясоїдні.

М'ясо, яйця та молоко "особливо життєво необхідні" дітям, молоді та літнім людям, а також вагітним і годуючим жінкам.

У документі 2019 року також зазначено, що дефіцит вітаміну B12, який частіше зустрічається у веганів, може підвищити ризик інсульту. Це пояснюється тим, що його відсутність перешкоджає виведенню білків із кровотоку, що призводить до запалення, що, своєю чергою, підвищує ймовірність пошкодження кровоносних судин. Це ключовий фактор ризику інсульту.

Риба має бути обов'язковою у тижневому раціоні кожного. Адже вона в першу чергу покращує здоров'я серцево-судинної системи. Риба насичена не лише білками, але й вітамінами та мінералами.

Окрім того, риба є низькокалорійною, не має вуглеводів та містить жирні кислоти омега-3, які добре впливають на мозок та серце. Риба є хорошим варіантом для тих, хто хоче скоротити споживання м'яса.

Зараз ви читаєте новину «Що станеться, якщо повністю відмовитись від м'яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути