четвер, 30 вересня 2021 13:04

Скільки варити гриби, щоб стали безпечними

Скільки варити гриби, щоб стали безпечними
Як швидко розпізнати отруєння грибами Фото: Катерина Романчук

Отруйні гриби не мають неприємного запаху. Їхню корисність так не визначають. Найчастіше отруюються схожими на їстівні грибами - блідою поганкою. Її зрізана шляпка біля верха не дає побачити характерне кільце. Цей гриб смертоносніший за мухомори. 15 таких грибів містять стільки ж отруйних речовин, як одна бліда поганка.

Про це розповіла Gazeta.ua Ольга Марчук, столична гастроентерологиня.

"Не йдіть по гриби в посуху. Тоді вони пересихають і в них збільшується концентрація токсинів. Зірвані не можна зберігати довше ніж добу за температури +10°C. Особливо в поліетиленових пакетах. Вони не пропускають повітря, тож не випаровується волога. Тому утворюються шкідливі речовини", - пояснила лікарка.

Варити гриби потрібно тричі по пів години, щоразу в свіжій підсоленій воді. Зберігати в холодильнику в емальованому посуді. Щоб уникнути отруєння, дотримуйтеся правила "однієї доби". Готувати гриби необхідно впродовж 24 годин після збирання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не помилитися: три ознаки найотруйнішого в світі гриба

Якщо після вживання грибів почався пронос, треба вимити токсин, щоб не всмоктався в кров. Необхідно швидко й великими ковтками випити майже 3 л теплої води з крана. На кип'ятіння немає часу. Краще у воду додати соду. І одразу спровокувати блювання.

У такому стані обов'язково прийняти сорбенти - потовчене чорне чи біле активоване вугілля. 20 таблеток одразу. Або випити атоксил, сорбекс, ентеросгель. Вони діють швидше й ефективніше.

З віком можливість мати ожиріння стає меншою. У молоді від 18 до 24 років ризик зайвої ваги вчетверо більший, ніж у людей понад 65 років.

Жінки переважно набирають вагу від 35 до 40 років, чоловіки - після 40 років. Усе залежить від харчування, стосунків із партнером і часу.

Зараз ви читаєте новину «Скільки варити гриби, щоб стали безпечними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути