вівторок, 05 грудня 2023 20:46

Повістки електронною поштою та рекомендованим листом: депутати готують зміни у мобілізації

Повістки електронною поштою та рекомендованим листом: депутати готують зміни у мобілізації
Готується законопроєкт, що змінить мобілізацію в Україні. Фото: eastnews.ua

Представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський каже, що вже цього тижня можуть зареєструвати новий закон про мобілізацію.

У проєкті закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів, пов'язаних з удосконаленням питань мобілізації, військового обліку, проходження військової служби планується прописати можливість вручення повістки не лише особисто під розписку, але і через електронну пошту та рекомендованим листом. Про це повідомляє "РБК-Україна".

"Ці норми є в законопроєкті, який ми ще напрацьовуємо. Він ще не зареєстрований. Дискусії ще тривають. Проте є всі шанси зареєструвати цей документ у фінальному вигляді вже до кінця цього тижня", - наголосив він.

Сповіщення про надходження рекомендованого листа надходить до поштової скриньки, а уже сам лист з повісткою видають у руки працівники пошти. Це так звана публічна повістка.

"Щодо актуальності електронних поштових скриньок, у нас вже фактично діє електронний кабінет військовозобов'язаних та призовників, який буде містити усі ідентифікаційні дані. Ці норми мають спростити отримання повістки і не дозволяти людям зловживати тим, що він нібито не отримує повістку і не порушує закон", - вказав Веніславський.

У законопроєкті вказано, що повістки зможуть вручатися й через органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади. Там уточнять повноваження всіх органів публічної влади у питаннях мобілізації. Зараз ці органи часто уникають своїх обов'язків. Передбачається, що будуть долучати і військові адміністрації.

Можуть змінитися й норми щодо відстрочки через освіту.

"Ми передбачаємо, що мають право на відстрочку від призову лише ті особи, які здобувають наступний рівень освіти – наприклад, якщо після магістерського ступеня людина йде на аспірантуру. Тобто особи, які після однієї вищої освіти, здобувають другу вищу освіту - того ж рівня або нижчого рівня - для них відстрочки не буде", - вказав член комітету з питань національної безпеки та оборони.

У законопроєкті також уточнюється, що таке особливий період. Зараз не завжди зрозуміло, протягом якого часу триває цей період. У проєкті закону йдеться, що особливий період – це період, який настає з ухвалення рішення про проведення мобілізації і до часу демобілізації і закінчення воєнних дій.

Якщо вводиться правовий режим воєнного стану – військовозобов'язані повинні з'явитись або до ТЦК, або якщо це резервісти – то до відповідних військових частин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ зайняли нову позицію на лівобережжі Херсонщини - ISW

"Також у документі будуть прописані загальні правила проведення мобілізації та обов'язків військовослужбовців і військовозобов'язаних, які перебувають на військовому обліку в усіх складових сектору безпеки та оборони. Тому що на сьогодні, крім власне Збройних сил, у нас ще є Головне управління розвідки Міністерства оборони (ГУР), яке не входить до складу Збройних сил. У нас є Служба зовнішньої розвідки, у складі якої теж є військовослужбовці. А в цих розвідувальних органах ведеться окремий військовий облік. Тому ми передбачаємо, що ці правила поширяться на всіх військовозобов'язаних, попри те, на якому обліку вони стоять", - вказав Веніславський.

Також якщо на утриманні військовозобов'язаного, який підлягає мобілізації, є недієздатна або неповнолітня дитина; чоловік чи дружина першої або другої групи інвалідності або інші недієздатні члени сім'ї (батько / мати – першого ступеня спорідненості) – він може отримати право на відстрочку лише у випадку, якщо за цими особами більш нема кому з точки зору закону доглядати. Тобто якщо немає інших осіб, які законом уповноважені на забезпечення їхнього догляду і піклування.

Щоб уникнути конфліктів під час проведення мобілізаційних заходів, можуть уточнити права військовозобов'язаних та представників ТЦК.

"Наприклад, щодо військовозобов'язаних: ми передбачаємо, що в період правового режиму воєнного стану та оголошення загальної мобілізації, ті, хто є військовозобов'язаним, а саме - особи віком від 18 до 60 років, повинні, крім документа, що посвідчує особу, постійно мати із собою також документ про перебування на військовому обліку і пред'являти ці документи для представників ТЦК. Це робиться для того, щоб не доводилось долучати поліцію для вручення повістки і мінімізувати ризики можливих конфліктних ситуацій", - додав він.

Питання щодо віку призову на військову службу за мобілізацією у законопроєкті взагалі не вирішуються.

Зміни у забезпеченні прав на соціальний захист

Веніславський вказав, що у Комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки напрацювали два законопроєкти. Один з них 4 грудня зареєстрували у Верховній Раді. Йдеться про проєкт закону про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення прав військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист.

Там визначаються права військовослужбовців на можливість поширювати інформацію. Йдеться про те, що вони можуть поширювати, щоб ворог не зміг використати цю інформацію.

Також порушується питання речового забезпечення військовослужбовців. Передбачаються також відпустки для військовослужбовців при народженні дитини, яких поки немає.

Запроваджуються відпустки після поранення та лікування, які можуть тривати до 12 місяців.

Врегульовано питання щодо обліку строку військової служби для нарахування пенсії. Під час служби в умовах воєнного стану місяць рахується за два. Якщо він бере участь у заходах щодо забезпечення територіальної цілісності та державного суверенітету - місяць рахується за три. Якщо він бере безпосередню участь у бойових діях - місяць за чотири. Якщо військовослужбовець перебував у полоні, куди потрапив не за своєю волею - місяць за п'ять.

Запроваджуються зміни до дисциплінарних статутів щодо забезпечення гендерної рівності. Вони стосуються рівних можливостей для жінок та чоловіків.

Сили оборони України продовжують активні дії на Мелітопольському напрямку. Українські військові завдають окупантам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту. Про це вранці 5 грудня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Сили оборони також утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра у Херсонській області. Продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Зараз ви читаєте новину «Повістки електронною поштою та рекомендованим листом: депутати готують зміни у мобілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути