Слива - не тільки смачний, солодкий фрукт, але ще й джерело вітамінів та корисних мікроелементів. До того ж, її можна додавати в різні страви, починаючи від м'ясних й закінчуючи десертами і напоями.
Люди, які вживають багато овочів та фруктів із вмістом флавоноїдів, відрізняються кращим здоров'ям, менше страждають на хвороби серцево-судинної системи та новоутворення, переконує дієтолог Світлана Фус.
"Щоб привернути вашу увагу до цього фрукту, пропоную ознайомитися з корисними речовинами, які можна отримати з використанням кількох штучок плодів сливового дерева. Вони містять активні речовини флавоноїди, а саме антоціани, які надають їм фіолетового відтінку", - каже Світлана Фус.
Дуже важливо, що всі свої корисні властивості плоди зберігають й після переробки.
До складу слив входять:
Вітамін C⠀
Провітамін А
Фруктоза та сахароза
Харчові волокна
Органічні кислоти
Азотисті, дубильні речовини
Макро- та мікроелементи
Основна корисна властивість сливи - м'яке очищення кишечника та нормалізація діяльності шлунково-кишкового тракту. Слива має властивість збуджувати апетит та посилювати перистальтику кишечника.
Ці фрукти також корисні при атеросклерозі, зменшують холестеринові відкладення на стінках судин.
Скільки слив на день можна з'їдати
На день можна з'їдати три-чотири сливи, якщо є схильність до діареї - не більше двох.
Сливи можна поєднувати з різноманітними кашами. Вони можуть бути чудовим десертом після основного прийому їжі на другий сніданок або після обіду.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бутерброд зі сливами та розмарином на сніданок: давня страва, яка здивує насиченим смаком
Не варто їсти фрукт натщесерце або запивати молоком.
Непомірне вживання сливи становить небезпеку навіть для здорової людини. Нерідко відзначають діарею, підвищення кислотності у шлунку, появу печії. У більшості випадків шкода від фрукту пов'язана з непомірністю у його вживанні.
Кому протипоказано їсти сливи
Сливи протипоказані у великій кількості певній категорії людей, а саме:
з цукровим діабетом та ожирінням, через високий рівень глюкози та фруктози у продукті
протипоказання у період загострення гастриту з підвищеним рівнем кислотності
мамам, що годують, так як вживання сливи може спровокувати діарею й коліки у немовлят.
Намагайтеся включати у свій раціон сливи різного кольору та отримаєте максимальний спектр корисних речовин.
Чашка слив містить три грами волокон, 26% від добової норми вітаміну С, 15% вітаміну Е і 12% рибофлавіну.
Хоча вплив слив на здоров'я людини ще досліджують, є дані про те, що вживання цього плоду може поліпшувати когнітивні функції і здоров'я кісток.
Коментарі