Ексклюзиви
пʼятниця, 06 вересня 2024 00:30

Сім ознак недосипання, які не варто ігнорувати

Сім ознак недосипання, які не варто ігнорувати
он і емоційне здоров'я глибоко взаємопов'язані Фото: pinterest

Позбавлення сну може завдати шкоди всьому - від настрою до пам'яті.

Сон - це не просто винагорода після довгого дня. Достатній сон, який для дорослих визначається CDC як мінімум сім годин на ніч, є життєво важливим рушієм кожної фізіологічної системи в організмі людини. Коли ми недосипаємо - а це більше третини дорослих - наше здоров'я та благополуччя можуть страждати безліччю способів: психічними, фізичними та емоційними, пише realsimple.

Ось як визначити всі ознаки того, що вам потрібно більше спати.

Ви надзвичайно дратівливі

Сон і емоційне здоров'я глибоко взаємопов'язані. Згідно зі статистикою Гарвардської медичної школи, пацієнти з тривогою та депресією частіше повідомляють про хронічне безсоння. І навіть короткочасна, часткова втрата сну може негативно вплинути на настрій, світогляд і якість наших найважливіших стосунків.

"Якщо ви недосипаєте, ви більш вразливі до вередливості, дратівливості та труднощів впоратися зі стресом", - каже Лорен Гейл, доктор філософії, професор програми охорони здоров'я в Університеті Стонібрук і колишній головний редактор журналу Sleep Health.

Позбавлення сну та стрес також можуть створити неприємний цикл: через тривогу важче заснути, а брак сну робить нас більш чутливими до тиску повсякденного життя.

Ваша продуктивність падає

Хронічне недосипання може негативно вплинути на наші здібності міркувати, зосереджуватися та навіть знаходити правильні слова, щоб описати прості речі.

У широкому діапазоні досліджень сну, що ведуться майже 40 років, Роберт Стікголд, доктор філософії, директор Центру сну та пізнання Гарвардської медичної школи, виявив, що нічний сон і сновидіння сприяють новому навчанню, зміцненню пам'яті та більшій творчості.

Однак нещодавно Стікголд також показав у нових експериментах, що денний сон може бути таким же корисним для обробки пам'яті, як повноцінний нічний сон. Здається, що сон навіть перевершує каву як стимул для робочого дня (хоча випити чашку кави перед тим, як подрімати, як відомо, є найкращою комбінацією підбадьорливих).

Порушується апетит і вага

Люди, які сплять менше шести годин щоночі, мають більше шансів мати надмірну вагу. У цій групі спостерігається знижений рівень гормону лептину, який пригнічує апетит. Коли ми перевтомлені, ми частіше тягнемося до більшої кількості перекусів і піддаємося бажанням отримати миттєве задоволення.

Нещодавно дослідники виявили тісний зв'язок між браком сну та підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу, метаболічного розладу, який часто спричиняють переїдання та ожиріння.

Ваша шкіра страждає

Червоні, опухлі очі, темні кола під очима та загнуті кутики рота були легко ідентифіковані у недосипаючих людей, які брали участь у дослідженні Стокгольмського університету.

"Люди зазвичай можуть визначити, чи була у вас важка ніч. Навіть невелике недосипання впливає на ваш зовнішній вигляд", - каже Лорен Хейл.

Достатній, якісний сон має бути основою будь-якого догляду за шкірою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не заснути на роботі: дієві методи, які миттєво розбудять

Ваша думка хибна

Прийняття правильних рішень значною мірою залежать від здатності мозку обробляти емоції. Але коли люди недосипають, область мозку, пов'язана з емоційною обробкою, префронтальна кора, "загалом засинає" і стаєте сонливими протягом дня, каже професор психіатрії, психології та медичної візуалізації Університету Арізони Вільям Кіллгор.

Це одна з ознак недосипання, яка може здатися досить очевидною, але відчуття виснаженості вдень є серйозним сигналом про те, що ви не спите достатньо вночі. І симптоми можуть бути менш помітними, ніж позіхання кожні п'ять хвилин.

А денна сонливість - це більше, ніж просто неприємність, це також серйозна проблема.

Ваше лібідо падає

Втома може бути важливим фактором, коли йдеться про те, чому ви не в настрої для сексу. Зокрема, за даними клініки Мейо, жінки, які доглядають за дітьми часто повідомляють, що наприкінці дня вони занадто виснажені для інтимної близькості.

А невиліковане апное сну - розлад сну, який порушує дихання, також пов'язують із втратою лібідо у жінок. Якщо ви підозрюєте, що ваше зниження статевого потягу або будь-який інший симптом постійної втоми може бути пов'язаний із серйозним станом здоров'я, таким як апное уві сні або безсоння, важливо звернутися за лікуванням основної проблеми.

Недосипання може завдати великої шкоди організму, якщо воно стане регулярним.

У сучасному світі зараз мало хто може похвалитись якісним сном. Через активне соціальне життя, недосип став нормою багатьох

Через регулярне недосипання можуть формуватися схильність до діабету, онкології, гормональних збоїв та інших негативних процесів.

Зараз ви читаєте новину «Сім ознак недосипання, які не варто ігнорувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути