субота, 08 квітня 2017 10:05

Резус-конфлікт шкодить серцю новонародженого

Резус-конфлікт шкодить серцю новонародженого
Фото: nashamama.com

Резус-конфлікту варто остерігатися тільки жінкам з негативним резусом крові, які носять дітей з позитивним. Тоді в кров матері потрапляє кров плода, і в її організмі виробляються антитіла, які шкодять малюку. Про це розповів Геннадій Стипорук, столичний гінеколог.

"Резус-конфлікт найчастіше буває при другій чи третій вагітності. При першій дуже рідко. Він не провокує викидень. Але спричинює збій роботи печінки або серцеву недостатність у дитини. Через материнські антитіла в кров малюка не потрапляє достатньо кисню. Замість гемоглобіну утворюється надмір білірубіну — жовчного пігменту. Він токсичний, отруює печінку плода. Зупинити вироблення антитіл в організмі матері неможливо. Допомогти можна лише після пологів. Якщо до вагітності резус-негативній жінці не робили переливання крові, пологи пройдуть нормально. Навіть якщо в її кров і потрапляють еритроцити плода, дитині це не нашкодить", - каже лікар.

У новонародженого беруть аналіз крові на визначення групи. Дивляться на його стан.

Якщо під час вагітності виробилося багато білірубіну, лікують жовтяницю. З нею в дитини шкіра стає жовто-салатового відтінку, жовтіють білки очей, сеча темніє. Коли малюк народжується млявий, із серцево-легеневою недостатністю через нестачу кисню, йому треба знизити рівень білірубіну і вивести материнські антитіла з організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти, яких довго годують молоком матері, мають вищий рівень IQ

Мати після пологів може годувати грудьми. Проте їй потрібно зробити одну внутрішньом'язову ін'єкцію.

"Вироблені антитіла зберігаються в крові все життя. При наступних вагітностях вони ставатимуть сильнішими і можуть нашкодити дитині. Є препарат, який не дає утворюватися антитілам, — антирезусний імуноглобулін. Його вводять жінці після пологів протягом 72 годин. Еритроцити резус-позитивного плода, що потрапили в організм матері, зруйнуються до того, як на них відреагує її імунітет. Тому наступна вагітність буде протікати, ніби перша", - каже лікар.

Зараз ви читаєте новину «Резус-конфлікт шкодить серцю новонародженого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути