субота, 10 липня 2021 18:47

Рак та порушення ДНК. Скільки часу треба смартфону, щоб зіпсувати здоров'я людини

Рак та порушення ДНК. Скільки часу треба смартфону, щоб зіпсувати здоров'я людини
Дослідники радять вимикати під час розмов Wi-Fi та Bluetooth. Фото: pixabay.com

Мобільні телефони негативно впливають на здоров'я людини та провокують розвиток пухлин.

Використання мобільного телефону всього 17 хв у день протягом 10 років збільшує ризик розвитку раку на 60%. Учені з Каліфорнійського університету в Берклі проаналізували дані 46 досліджень.

Результати опублікували в Міжнародному журналі екологічних досліджень і громадської охорони здоров'я, передає Daily Mail.

Дослідники кажуть, що випромінювання мобільних сигналів "заважає клітинним механізмам". Це може призвести до створення стресових білків, які іноді викликають пошкодження ДНК, появу пухлин і навіть загибель клітин.

Однак деякі експерти впевнені, що результати не точні, адже до уваги брали старі дослідження, опитування, а не спостереження в реальному часі.

Автор дослідження Джоел Московіц сказав, що люди повинні мінімізувати час використання мобільних телефонів, тримати їх подалі від тіла та використовувати стаціонарний телефон для дзвінків, якщо є можливість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли незвичний спосіб підвищити ефективність лікування захворювань

Управління з санітарного нагляду США (FDA) відхилило висновки цього дослідження. Там заявили, що результати "надмірно роздуті". Але більшість вчених підтримують твердження про негативний вплив телефонів.

"Нещодавно, 1 березня 2021 року, колишній директор Національного центру гігієни навколишнього середовища опублікував звіт, у якому зробили висновок про "високу ймовірність" того, що радіочастотне випромінювання від мобільних телефонів викликає гліоми і акустичні невриноми - два типи пухлин головного мозку", - сказав Московіц.

Дослідники радять вимикати під час розмов Wi-Fi та Bluetooth. Також варто вмикати гучномовець, щоб не наближати телефон до вуха.

Здоров'я зубів впливає на розумові здібності людини. Втрата зубів підвищує ризик появи деменції та когнітивних порушень. Це може бути пов'язано із порушенням процесів жування,що призводить до недостатньої кількості поживних речовин для організму.

Зараз ви читаєте новину «Рак та порушення ДНК. Скільки часу треба смартфону, щоб зіпсувати здоров'я людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути